Bataty czyli inaczej słodki ziemniak lub wilec ziemniaczany jest rośliną powszechnie uprawianą w strefie międzyzwrotnikowej na obszarach na których panuje ciepły i wilgotny klimat. Bulwy batatów osiągają masę nawet do 5 kg. W zależności od odmiany, bataty mogą posiadać różny kształt, kolor skórki: biały, kremowy, żółty, czerwony, bordowy, filetowy oraz różny kolor miąższu: biały, kremowy, żółty, pomarańczowy, bordowy lub fioletowy. W smaku bataty wyróżnia przyjemna słodycz.
Bataty zawierają sporą ilość błonnika, węglowodanów, białek, tłuszczy, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków, z tego względu bataty są warzywem o najwyższej wartości odżywczej. Po bataty powinny sięgać osoby na diecie odchudzającej, ponieważ bataty po zjedzeniu dają uczucie sytości. Bataty mogą być konsumowane po ugotowaniu lub upieczeniu. Z batatów wytwarzana jest mąką, skrobia, płatki i alkohol.