![]() |
Jak tylko słońce się schowa to od razu chce się zjeść coś rozgrzewającego, wartością dodaną jest również to, że można się ogrzać się przy piekarniku. Proponuję przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Proponuję tradycyjną włoszczyznę i choć TA kojarzy się z szybkimi daniami, to w przypadku zapiekanek makaronowych należy uzbroić się w cierpliwość. Powód jest jeden - mięso musi się dusić, aby stało się mięciutkie i nabrało aromatu. Przepis na zapiekankę makaronową jest wieloetapowy, dlatego ten przepis polecam na leniwe weekendy.
A skoro mówimy o etapach, to pierwszym jego etapem jest zrobienie sosu do makaronu. Tak jak napomknęłam wcześniej nie może być w tej kwestii pośpiechu, czas który należy poświęcić na zrobienie dobrego sosu, nie odbiega od tego, który należy przeznaczyć na zrobienie dobrej zupy. Zejdzie Wam godzina jak nic. W tym czasie można wiele rzeczy zrobić, na przykład pogadać z przyjaciółką przez telefon. Czas na miłej rozmowie szybko leci, w końcu nadejdzie ten moment, aby przejść do następnego etapu i przygotować naturalny zagęszczacz dla zapiekanki makaronowej, coś w rodzaju sosu beszamelowego, tyle że zamiast mleka wystarczy użyć wywar. Po raz kolejny kuchenna alchemia zadziała i to jak. Ostatni etap to złożenie zapiekanki makaronowej i włożenie jej piekarnika. Po 20 minutach z piekarnika wyjmuje się produkt o jakości adekwatnej do czasu, który się wcześniej jemu poświęciło. Hulaj dusza piekła nie ma. Zapraszam serdecznie na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od dodania do suszonych grzybów gorącej wody oraz przygotowania wywaru. Następnie na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodawajcie mielone mięso oraz szynkę (1) (2). Do przesmażonego mięsa dodajcie wodę w której moczyły się grzyby oraz grzyby (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Aby mięso się dobrze udusiło podlewajcie je przygotowanym wywarem (4). Do smaku dodajcie gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz (5). Dodajcie również konserwowane pomidory (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość duście pod przykryciem do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Zajmie Wam to około 1 godziny. W tym czasie dodawajcie wywar, za każdym razem kiedy ten się wygotuje (7). W czasie kiedy gotuje się sos przygotujcie zasmażkę. W garnku rozpuście masło, dodajcie mąkę oraz cześć wywaru (8) (9). Gotujcie zasmażkę do momentu kiedy ta zrobi się gęsta jak budyń. Używajcie rózgi, dzięki której nie utworzą się grudki.
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do aromatycznego sosu (10). Składanie zapiekanki: do oddzielnej patelni dodajcie warstwę makaronu z sosem oraz część zasmażki (11) (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie kolejną warstwę makaronu oraz zasmażkę (13) (14). Na koniec dodajcie dodajcie starty parmezan (15). Piecznie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Zapiekanka musi się zapiekać przez 20 minut + 5 minut z funkcją grill. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest gotowa i bardzo gorąca. Pychotka.