![]() |
Dziś proponuję Wam przepis na makaron z dodatkiem atramentu mątwy. Atrament mątwy jest dostępny w Polsce, min. w wygodnych do użycia saszetkach w ilości 4 g, co w zależności od apetytu, wystarczy na 2-4 porcji makaronu lub risotta. Niewątpliwie atrament mątwy w postaci płynu wyróżnia się swoim kolorem i gęstą konsystencją. Z kolei w smaku atrament mątwy nie stanowi, wg mnie, dodatku który wykluczałby użycie innych składników. Wręcz przeciwnie, dodanie na przykład małży i sosu z nich powstałego pozwala na przygotowanie bardzo smacznego sosu. Gdybym nie miała do dyspozycji małży na pewno użyłabym dla podkręcenia smaku anchois, a gdyby i tych zabrakło to zawsze jest wyjście w postaci wywaru rybnego lub warzywnego.
W przepisie użyłam również pomidorów daktylowych. Ich świeży i słodki smak świetnie komponował się z całym daniem. Pyszne. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu składa się z dwóch etapów. W pierwszym etapie należy ugotować małże, z kolei drugi etap to właściwe przygotowanie sosu do makaronu. Proponuję rozpocząć od przygotowania składników. Czosnek obierzcie z łupin i przetnijcie ząbki wzdłuż (1). Pomidory umyjcie i przekrójcie na pół (2). Przygotowanie małży: na patelni średnio podgrzejcie oliwę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie czosnek, a po 1-2 minutach również oczyszczone małże (4). Instrukcja jak oczyścić małże znajduje się TUTAJ. Dodajcie również wino (5) i całość gotujcie pod przykryciem, do momentu aż wszystkie małże się otworzą i ugotują (6). Zajmie Wam to około 10 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie wyjmijcie małże z muszli i pozostawcie je w utworzonym przez nie sosie (7). Kilka sztuk pozostawcie do dekoracji dania. Przygotowanie pomidorów: na czystej patelni rozgrzejcie 3 dodatkowe łyżki oliwy (8). Dodajcie pomidory i przesmażcie je przez kilka minut, tak aby pozostały jeszcze jędrne (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie atramentu: wyciśnijcie atrament do szklanki, dodajcie letniej wody, co pozwoli na sprawne rozpuszczenie atramentu (10) (11). Atrament w takiej postaci dodajcie do sosu z małż (12). Teraz sos częściowo zredukujcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajcie do sosu i mieszając wykonajcie końcową redukcję sosu (13). Na koniec dodajcie przygotowanie pomidory (14) oraz natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (15). Całość wymieszjcie i serwujcie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję