Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca. Ściętą z drzewa korę poddaje się czyszczeniu, procesowi fermentacji, a następnie korę suszy się na słońcu. W czasie procesu suszenia kora cynamonowca przybiera brązowy odcień, a jej boki zwijają się w charakterystyczny rulon.
Cynamon posiada charakterystyczny korzenny, ciepły aromat, który znajduje zastosowanie zarówno w daniach słodkich oraz wytrawnych. W deserach największą i niezmienną popularnością cieszy się połączenie cynamonu oraz jabłek, w zależności od przepisu, mogą być dodawane bakalie, alkohol, kajmak, czekolada i wiele i innych dodatków. Całe laski cynamonu dodaje się do kompotów, grzańców oraz pończy. Cynamon w małych ilościach może być dodawany do dań wytrawnych, zarówno tych wykonanych z mięsa oraz ryb.
W ofercie handlowej cynamon występuje w postaci cynamonu w proszku oraz cynamonu w postaci lasek cynamonu. Najbardziej cenionym pod względem jakości jest cynamon cejloński. Brak jest pozytywnej rekomendacji dla chińskiej odmiany cynamonu „cassia” który w odróżnieniu od pozostałych odmian posiada największe stężenie substancji nazywanej kumaryną, która w świetle wyników badań medycznych ma właściwości wywołujące wewnętrzne krwotoki.
Obecnie cynamon wykorzystywany jest głównie jako przyprawa oraz produkt dekoracyjny, jednak w Starożytności olejek oraz kora cynamonowca cejlońskiego były wykorzystywane dla balsamowania ciał oraz jako składnik kadzideł.