Kotleciki drobiowe w sosie pomidorowym z mozarellą to piękne danie o bardzo dużym potencjale. W zasadzie to kurczak alla PIZZA. Musicie wiedzieć, że clou przepisu jest sos pomidorowy, który należy doprawić wg własnego gustu, ale sos musi nawiązywać do sosu pomidorowego, który dodaje się do pizzy. Zatem takie przyprawy jak oregano lub bazylia, czosnek sól i pieprz są mile widziane. W zależności od tego jaką pizzę lubicie musicie również dodać odpowiednie dodatki. Ich ilość jest niezliczona. Ja proponuję oliwki, kapary, pieczarki, anchois. Jeśli chcecie na bogato, dodajcie nawet salami. Moja wyobraźnia nie ogarnia tylko ananasa, ale tylko dlatego, że nigdy nie zamawiam pizzy hawajskiej, brrr
Ostateczny etap gotowania kończy dodatek sera mozzarella. Ser wystarczy pokroić w kosteczki dodać na patelnię i odczekać około 4 minut. Po tym czasie ser mozzaella się rozpuści, zacznie się ciągnąć, wręcz będzie prezentować się rozpustnie i nieprzyzwoicie, a to wszystko usadowione będzie na powierzchni soczystych kotlecików drobiowych. A propos kotlecików. W tym przypadku piersi z kurczaka wystarczy wprzódy pokroić, lekko rozbić, krótko smażyć i dodać do dobrze przyprawionego sosu. Uczta. Będziecie się głaskać po brzuszkach. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie czosnek oraz oliwę (1). Po zaaromatyzowaniu oliwy czosnek możecie usunąć lub pozostawić go do końca przygotowywania sosu. Dodajcie pomidory (2). Sos gotujcie, a do smaku dodajcie sól (3)
oraz pieprz (4). Kiedy sos się zredukuje, stanie się gęsty i błyszczący- dodajcie oregano (5). Zamiast oregano możecie dodać listki bazylii. Przygotowanie kotlecików drobiowych: piersi kurczaka lub indyka pokrójcie na plastry, rozbijcie je oraz obtoczcie w mące (6). Nadmiar mąki usuńcie.
Na osobnej patelni dodajcie odrobinę tłuszczu i krótko smażcie kotleciki z obu stron (7). Do smaku dodajcie sól i pieprz (8). Usmażone kotleciki dodajcie do przygotowanego sosu (9).
Ser mozzarella pokrójcie w kostkę i dodajcie ją do kotlecików (10) (11). W tym momencie możecie dodać również ulubione dodatki tj. pokrojone w plasterki pieczarki, kapary, oliwki czy nawet ananasy. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość przez 4-5 minut lub do momentu kiedy mozzarella się rozpuści (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Danie polecam podać z białym ryżem i górą sałatą doprawioną prostym winegretem czyli olej+ocet+sól i pieprz. Jeśli nie macie czasu możecie również podać ulubione pieczywo, którym wyczyścicie talerz i również patelnię- w końcu to będzie Was ulubiony sos.