Kurczak po myśliwsku jest przykładem dania jednogarnkowego w którym mieszają się wszystkie zapachy tworząc harmonijny aromat. Do mojego przepisu na kurczaka po myśliwsku dokładam gałązki rozmarynu, tymianku, których aromaty przenikają do sosu pomidorowego z warzywami. Każdy dobry myśliwy do wymienionych składników doda zawsze kapinkę mocnego czerwonego wina, z kolei myśliwy z południa Europy dodatkowo dorzuci kilka sztuk czarnych oliwek. Danie przygotowuje się w dwóch etapach. Pierwszym etapem jest smażenie kurczaka, drugim etapem jest duszenie kurczaka w sosie pomidorowym. Polujące kobitki zapewne podliczą kalorie i pozbawią kurczaka skóry. Faceci, szczególnie ci po udanych łowach, będą się twardo upierać, aby skórę na kurczaku zostawić i ją pięknie zarumienić, nawet kosztem zapryskania całej kuchni. Jest jeszcze wyjście kompromisowe. Nawet jeśli przepis na kurczaka jest daniem jednogarnkowym można przecież cześć porcji przygotować ze skórką, a część bez skórki. Polecam przepis.
Najpierw elementy kurczaka musicie podsmażyć, w tym celu na patelnię dodajcie olej (1), a kiedy zrobi się gorący dodajcie mięso kurczaka (2). Po przesmażeniu mięso usuńcie z patelni, a samą patelnię umyjcie lub wymieńcie na inną (3).
Teraz przygotujemy sos. Na czystej patelni rozgrzejcie oliwę (4). Do oliwy dodajcie pokrojone w kostkę warzywa (5) i całość przesmażcie przez 3 minuty (6).
Teraz do warzyw dodajcie podsmażone wcześniej elementy kurczaka (7). Dodajcie wino i poczekajcie aż odparuje (8), a następnie dodajcie pomidory (9).
Dodajcie również szklankę wody (10), sól do smaku (11) oraz czarny mielony pieprz (12).
Fantastyczny aromat dania uzyskacie dzięki rozmarynowi (13) oraz tymiankowi (14). Dołóżcie również czarne oliwki (15). Przykryjcie patelnię pokrywką i gotujcie do momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Wtedy zdejmijcie pokrywkę i zredukujcie sos.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Te samą procedurę i składniki możecie zastosować dla przygotowania mięsa króliczego.
Kurczaka po myśliwsku podawajcie z pieczywem.