PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Makaron z brokułami i szynką parmeńską

Makaron z brokułami i szynką parmeńską
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekany dorsz z kaparami

Makaron z brokułami jest jednym z moich ulubionych zestawień. W wersji na bogato dodaję do brokułu szynkę lub kawałki boczku, które najpierw lekko podsmażam, aby stały się bardzo aromatyczne i lekko chrupiące. Zdarza się, że do przepisu dodaję również śmietankę 12% lub 18 %, nie jest to jednak regułą, a właściwie należy powiedzieć, że dodatek śmietny do makaronu z brokułem i szynką to u nas rzadkość. Wystarczy, że gotowy makaron oprószę startym serem parmezan i jest naprawdę pysznie. Brokuł z szynką stanowi bardzo aromatyczne połączenie, proponuję aby również wypróbować wersję z szynką długodojrzewającą na przykład z szynką Parmeńską. Tak samo, jak w przypadku zwykłej szynki lub boczku, również i szynkę Parmeńską należy krótko przesmażyć.

Brokuł po ugotowaniu i po dodaniu do zaaromatyzowanej czosnkiem oliwy dość mocno rozdrabniam po to, aby kawałki brokułu dały się łatwo połączyć z makaronem oraz aby każdy kęs dania obfitował w smaczny brukuł. Polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku ugotujcie w osolonej wodzie brokuły (1). Brokuły możecie również ugotować na parze (2). Szynkę porwijcie na kawałki i przesmażcie na tłuszczu (3).

Czosnek obierzcie z łupin (4), rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oliwy i dodajcie czosnek (5). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania potrawy. Teraz dodajcie ugotowane wcześniej brokuły (6).

i go rozdrobnijcie na kawałeczki (7). Do brokułu dodajcie szynkę (8). Całość wymieszajcie do połączenia się składników. Następnie dodajcie ugotowany makaron (9).

Dodajcie również odrobinę wody, w której gotował się makaron (10). Znów całość wymieszajcie i doprowadźcie do odparowania wody (11). Do smaku dodajcie mielony pieprz. Gotowy makaron z brokułami i Szynką Parmeńską (12)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE