Makaron z brokułami jest jednym z moich ulubionych zestawień. W wersji na bogato dodaję do brokułu szynkę lub kawałki boczku, które najpierw lekko podsmażam, aby stały się bardzo aromatyczne i lekko chrupiące. Zdarza się, że do przepisu dodaję również śmietankę 12% lub 18 %, nie jest to jednak regułą, a właściwie należy powiedzieć, że dodatek śmietny do makaronu z brokułem i szynką to u nas rzadkość. Wystarczy, że gotowy makaron oprószę startym serem parmezan i jest naprawdę pysznie. Brokuł z szynką stanowi bardzo aromatyczne połączenie, proponuję aby również wypróbować wersję z szynką długodojrzewającą na przykład z szynką Parmeńską. Tak samo, jak w przypadku zwykłej szynki lub boczku, również i szynkę Parmeńską należy krótko przesmażyć.
Brokuł po ugotowaniu i po dodaniu do zaaromatyzowanej czosnkiem oliwy dość mocno rozdrabniam po to, aby kawałki brokułu dały się łatwo połączyć z makaronem oraz aby każdy kęs dania obfitował w smaczny brukuł. Polecam.
Na początku ugotujcie w osolonej wodzie brokuły (1). Brokuły możecie również ugotować na parze (2). Szynkę porwijcie na kawałki i przesmażcie na tłuszczu (3).
Czosnek obierzcie z łupin (4), rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oliwy i dodajcie czosnek (5). Czosnek po zaaromatyzowaniu oliwy możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania potrawy. Teraz dodajcie ugotowane wcześniej brokuły (6).
i go rozdrobnijcie na kawałeczki (7). Do brokułu dodajcie szynkę (8). Całość wymieszajcie do połączenia się składników. Następnie dodajcie ugotowany makaron (9).
Dodajcie również odrobinę wody, w której gotował się makaron (10). Znów całość wymieszajcie i doprowadźcie do odparowania wody (11). Do smaku dodajcie mielony pieprz. Gotowy makaron z brokułami i Szynką Parmeńską (12)
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję