![]() |
Naprawdę lubię pasty z makreli. Kilka propozycji już pojawiło się na stronie Tapenda. Najszybciej je znajdziecie jeśli na głównej stronie serwisu Tapenda.pl w module “Skomponuj swoje menu z tego co macie w lodówce” ( ta funkcja znajduje się na samym dole) wpiszecie słowo MAKRELA i naciśniecie przycisk SZUKAJ. Wczytają się wszystkie przepisy zawierające makrelę. Jest to jedno z wielu użytecznych narzędzi, zaimplementowanych na stronie, które pozwoli Wam na jej dokładne “przeczesanie”. Wróćmy jednak do przepisu na pastę z makreli
Wędzoną makrelę przyrządziłam dokładnie z takim sosem, jaki używam do koktajlu z krewetek. Pomyślałam, że skoro krewetki wypadają zjawiskowo, to i makrela będzie dobra. Tak też się stało. Zrobiłam jeszcze krok do przodu i tytułem eksperymentu dodałam do sosu szczyptę suszonej majeranki oraz cebulę. Też mi smakowało. Pasta wypada wyśmienicie na kromce chleba- tutaj pozował jak zwykle mój wyśmienity chleb, w wersji na bogato, polecam również pieczywo czosnkowe. Cudownie.
Przepis jest intuicyjny, ilości składników podanych w przepisie są orientacyjne. Bardzo polecam ten przepis zarówno w codziennym menu, jak również rekomenduję wziąć go pod uwagę przygotowując menu imprezowe.
![]() |
![]() |
![]() |
Wędzoną makrelę wyfiletujcie. Czyste filety makreli pokrójcie na małe kawałeczki (1). Obraną z łupin cebulę pokrójcie w kostkę i dodajcie do makreli (2). Przygotowanie sosu: do miseczki dodajcie majonez oraz keczup (3). Całość wymieszajcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sok z cytryny oraz pieprz (4) (5). Tak przygotowany sos dodajcie do makreli (6). Na koniec dodajcie majeranek jeśli lubicie eksperymentować tak jak ja . Pasta z makreli z sosem majonezowym jest gotowa. Kiedy majeranek uwolni swój aromat pasta jest jeszcze lepsza. Pychotka
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję