PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-29

Sałatka z selera z orzechami

Sałatka z selera z orzechami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Ciasto z truskawkami i twarogiem

Proponuję Wam przygotowanie sałatki z surowego selera z orzechami. Oprócz włoskich orzechów dodałam do sałatki starte surowe jabłko, które w smaku nadało sałatce wyrazistości i dodało słodyczy. Polecam soczyste i twarde jabłka odmiany Golden Delicious. Wszystkie składniki połączyłam dodając do sałatki naturalny jogurt. Tak przygotowaną sałatkę można podawać jako przystawka do dań obiadowych, ja polecam również taką sałatkę jako zdrową i smaczną przekąskę. Wskazane w przepisie ilości są podane orientacyjnie. Zarówno proporcje jak i ilości składników najlepiej dobierać kierując się własnym smakiem. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sałatki proponuję rozpocząć od wyciśnięcia soku z cytryny (1). Sok z cytryny oprócz dodania sałatce smaku, zapobiegnie utlenianiu się powierzchni jabłka oraz selera i sałatka nie stanie się brązowa. Seler obierzcie z łupin (2) i zetrzyjcie go na tarce używając dużych oczek (3).

Starty seler dodajcie do miski w której znajduje się sok z cytryny (4). Teraz zetrzyjcie jabłko wraz ze skórką (5) i dodajcie je do selera (6).

Wymieszajcie składniki (7). Obierzcie orzechy z łupin i włóżcie je do foliowego woreczka (8). Przy pomocy młotka kuchennego rozdrobnijcie orzechy na małe kawałeczki (9).

Orzechy dodajcie do selera i jabłka (10). Na końcu dodajcie jogurt (11), pieprz (12)

oraz sól (13) i cukier (14) do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i doprawcie w razie potrzeby (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Gotową sałatkę włóżcie do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wszystkie smaki się dobrze przegryzą.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE