Proponuję Wam przygotowanie sałatki z surowego selera z orzechami. Oprócz włoskich orzechów dodałam do sałatki starte surowe jabłko, które w smaku nadało sałatce wyrazistości i dodało słodyczy. Polecam soczyste i twarde jabłka odmiany Golden Delicious. Wszystkie składniki połączyłam dodając do sałatki naturalny jogurt. Tak przygotowaną sałatkę można podawać jako przystawka do dań obiadowych, ja polecam również taką sałatkę jako zdrową i smaczną przekąskę. Wskazane w przepisie ilości są podane orientacyjnie. Zarówno proporcje jak i ilości składników najlepiej dobierać kierując się własnym smakiem. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Przygotowanie sałatki proponuję rozpocząć od wyciśnięcia soku z cytryny (1). Sok z cytryny oprócz dodania sałatce smaku, zapobiegnie utlenianiu się powierzchni jabłka oraz selera i sałatka nie stanie się brązowa. Seler obierzcie z łupin (2) i zetrzyjcie go na tarce używając dużych oczek (3).
Starty seler dodajcie do miski w której znajduje się sok z cytryny (4). Teraz zetrzyjcie jabłko wraz ze skórką (5) i dodajcie je do selera (6).
Wymieszajcie składniki (7). Obierzcie orzechy z łupin i włóżcie je do foliowego woreczka (8). Przy pomocy młotka kuchennego rozdrobnijcie orzechy na małe kawałeczki (9).
Orzechy dodajcie do selera i jabłka (10). Na końcu dodajcie jogurt (11), pieprz (12)
oraz sól (13) i cukier (14) do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i doprawcie w razie potrzeby (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Gotową sałatkę włóżcie do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wszystkie smaki się dobrze przegryzą.