PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-10-25

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 21 cm
 
Przeczytaj również: Kurczak w sosie śmietankowym z ryżem curry

Oto mój kolejny przepis na ziemniaczaną zapiekankę. Tym razem przygotowałam ją z szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Zapiekankę ziemniaczaną można przygotować jako samodzielne danie lub jako przystawkę dla dania głównego, na przykład podając kostkę takiej aromatycznej perełki do porcji niedzielnego czy świątecznego obiadu. Biesiadnicy będą bardzo zadowoleni, z kolei Wy, aby nie wyrwać sobie rąk, taką pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, pokroić w kostkę i zamrozić. Ja często tak robię.
Przygotowanie zapiekanki jest proste. Ugotowałam ziemniaki w łupinach i pokroiłam w plastry. Warstwy ugotowanych ziemniaków przełożyłam szynką i serem. Na wierzch zapiekanki wlałam lawę sosu beszamelowego ze sporym dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis jest intuicyjny. Ilości podane w przepisie są orientacyjne- wg gustu i do smaku. Bardzo polecam.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę rozpocznijcie od ugotowania ziemniaków w łupinach. Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie w plastry. Na dno naczynia do zapiekania dodajcie olej (1) (2) (3).

Ułóżcie warstwę ziemniaków (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Teraz dodajcie kawałki szynki (6)

oraz ser (7). Ułóżcie kolejne warstwy ziemniaków, szynki oraz sera (8). Na koniec przygotujcie około pół litra sosu beszamelowego (9). Zerknijcie na szczegóły przepisu jak przygotować sos beszamelowy.

Gorący sos beszamelowy wylejcie na zapiekankę ziemniaczaną (10). Zapiekanie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Zapiekanka musi się piec przez 10 minut. Następnie włączcie funkcję termoobiegu i kontynuujcie pieczenie do momentu, kiedy zapiekanka się apetycznie zarumieni. Zajmie Wam to około 10-15 minut. Każdy piekarnik jest inny, zatem miejcie zapiekankę ziemniaczaną na oku (11). Gotowe (12).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE