Oto mój kolejny przepis na ziemniaczaną zapiekankę. Tym razem przygotowałam ją z szynką, serem oraz sosem beszamelowym. Zapiekankę ziemniaczaną można przygotować jako samodzielne danie lub jako przystawkę dla dania głównego, na przykład podając kostkę takiej aromatycznej perełki do porcji niedzielnego czy świątecznego obiadu. Biesiadnicy będą bardzo zadowoleni, z kolei Wy, aby nie wyrwać sobie rąk, taką pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, pokroić w kostkę i zamrozić. Ja często tak robię.
Przygotowanie zapiekanki jest proste. Ugotowałam ziemniaki w łupinach i pokroiłam w plastry. Warstwy ugotowanych ziemniaków przełożyłam szynką i serem. Na wierzch zapiekanki wlałam lawę sosu beszamelowego ze sporym dodatkiem gałki muszkatołowej. Przepis jest intuicyjny. Ilości podane w przepisie są orientacyjne- wg gustu i do smaku. Bardzo polecam.
Pracę rozpocznijcie od ugotowania ziemniaków w łupinach. Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie w plastry. Na dno naczynia do zapiekania dodajcie olej (1) (2) (3).
Ułóżcie warstwę ziemniaków (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Teraz dodajcie kawałki szynki (6)
oraz ser (7). Ułóżcie kolejne warstwy ziemniaków, szynki oraz sera (8). Na koniec przygotujcie około pół litra sosu beszamelowego (9). Zerknijcie na szczegóły przepisu jak przygotować sos beszamelowy.
Gorący sos beszamelowy wylejcie na zapiekankę ziemniaczaną (10). Zapiekanie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Zapiekanka musi się piec przez 10 minut. Następnie włączcie funkcję termoobiegu i kontynuujcie pieczenie do momentu, kiedy zapiekanka się apetycznie zarumieni. Zajmie Wam to około 10-15 minut. Każdy piekarnik jest inny, zatem miejcie zapiekankę ziemniaczaną na oku (11). Gotowe (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję