PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2021-03-18

Pieczone żeberka z ziemniakami

Pieczone żeberka z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Sernik Zebra

Oto przepis na pieczone żeberka wieprzowe, które przygotowuję od lat. Przepis jest prosty i intuicyjny. Ilości składników najlepiej dobrać wg własnego smaku. Ja do żeberek dodaje zioła: rozmaryn, tymianek oraz liście laurowe, dodatkowo również czosnek. Nie ma znaczenia czy zioła będą świeże, mrożone czy suszone. Każdy może jednak użyć takie przyprawy jakie lubi.
Przepis jest “jednogarnkowy” a to oznacza, że żeberka i ziemniaki pieką się razem, z tym, że ziemniaki należy dodać ok. 60 minut później. Ja używam ziemniaki z łupiną.   
Pierwsza faza przygotowania mięsa to jego duszenie w małej ilości wody z winem. Wino można pominąć. Ilość płynu dodaję do ok. 1/4- 1/3 wysokości żeberek i duszę je przez 60- 70 minut czyli do momentu kiedy są już wyraźnie miękkie. Następnie dodaję ziemniaki i następuje faza właściwego pieczenia: do miękkości obu składników i ich ładnego zarumienienia się. Używam chudych żeberek. W dacie kiedy piszę ten przepis to takie żeberka wieprzowe znajdziecie w stałej ofercie sieci Lidl. Przepis nie jest sponsorowany. Zapraszam na szczegóły przepisu:

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ziół i przypraw: zioła i czosnek należy drobno poszatkować (1) (2). Żeberka pokrójcie na kawałki. Na dno blaszki do pieczenia dodajcie chlust oleju. Obtoczcie w nim żeberka, dodajcie sól, pieprz oraz przygotowane przyprawy. Czynność powtórzcie po obu stronach mięsa (3).

Dodajcie wodę oraz wino (4). Blaszkę przykryjcie szczelnie folią aluminiową. Duszenie: żeberka włóżcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, bez termoobiegu. Duszenie 60-70 minut lub do momentu kiedy żeberka będą wyraźnie miękkie. Gdyby zabrakło płynu- uzupełnijcie go. Przygotowanie ziemniaków: ziemniaki pokrójcie na kawałki. Dodajcie sól, pieprz (5) (6)

oraz chlust oleju (7). Wszytko wymieszajcie. Wyjmijcie żeberka z piekarnika i zdejmijcie folię aluminiową. Dodajcie do żeberek ziemniaki (8). Jeśli na tym etapie w blaszce jest płyn nie stanowi to żadnego problemu, podczas pieczenia wyparuje. Blaszkę włóżcie do piekarnika ( bez folii) i kontynuujcie pieczenie w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut czyli do momentu kiedy żeberka i ziemniaki będą miękkie. Jeśli chcecie danie dodatkowo przyrumienić, to na koniec włączcie na kilka minut funkcję termmobiegu (9). Można dodatkowo również podnieść temperaturę pieczenia. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Sprawne szatkowanie ziół można wykonać również przy pomocy blendera, z tym że do ziół należy dodać kilka łyżek oleju. Jeśli wybierzecie ten sposób, wówczas nie musicie już dodatkowo smarować żeberek olejem- tak jak to pokazuję na filmie- wystarczy na żeberkach rozsmarować powstałą masę ziołową.
  2. Pamiętajcie, aby nie próbować piec i smażyć ziemniaków z gatunków mącznych. Najlepsze to ziemniaki dedykowane do pieczenia/gotowania i sałatek.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE