![]() |
Zapraszam na przepis na carpaccio z borowików. Ten przepis na grzyby należy do kategorii przystawek, a ponieważ traktujemy o slow food grzybów musi być mało czyli tyle, aby w żołądku pozostało miejsce na danie główne. 2 sztuki małych borowików na jedną osobę w zupełności wystarczy, przy czym obowiązkowo muszą to być zdrowe i najładniejsze borowiki jakie mamy do dyspozycji. Do wykonania carpaccio z borowików przyda się bardzo ostry nóż lub mandolina. Najlepiej jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone najcieniej jak to się tylko da zrobić. Borowiki w postaci carpaccio skrapiane są dressingiem wykonywanym na bazie oliwy z dodatkiem cytryny, soli, pieprzu i nuty czosnku. Najpopularniejszymi dodatkami do carpaccio z borowików jest min. ser Parmezan, Grana Padano, rukola, oliwa truflowa, krem octu balsamicznego, marynowany czerwony pieprz.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie carpaccio z borowików proponuję rozpocząć od przygotowania cytrynowej emulsji, która posłuży do przyprawienia carpaccio. Zatem obierzcie z łupin ząbek czosnku i przeciśnijcie go przez praskę (1). Do czosnku dodajcie oliwę (2) oraz sól i czarny mielony pieprz do smaku (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie sok z cytryny (4). Wszystkie składniki energicznie wymieszajcie do otrzymania emulsji (5). Sprawdźcie smak i ewentualnie jeszcze doprawcie emulsję. Na koniec do dressingu dodajcie natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Parmezan potnijcie na cieniutkie płatki (7). Bardzo dobrze sprawdza się do tego obieraczka do warzyw. Wybierzcie ładne sztuki borowików, oczyśćcie je z piasku i grzyby pokrójcie na cieniutkie plasterki (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Wszystkie plasterki ułóżcie na talerzu i skropcie obficie przygotowaną wcześniej emulsją (10). Na konicu dodajcie płatki parmezanu (11), dodajcie jeszcze kilka kropel emulsji i oprószcie carpaccio świeżo mielonym pieprzem (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję