PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-10-09

Szarlotka z lukrem

Szarlotka z lukrem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h +pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 34x 22 cm
 
Przeczytaj również: Ciasto bananowe

Domowa, aromatyczna, przepyszna szarlotka z lukrem, którą można podawać również na ciepło. Przepis nie jest trudny i z moją pomocą każdemu on wyjdzie. Gwarantuję.  
Farsz na szarlotkę wykonałam z jabłek startych na dużych oczkach tarki. Do niego dodałam aromaty; wybrałam: cynamon, kardamon i imbir. Można użyć inne swoje ulubione. Można również dodać do jabłek namoczone wcześniej rodzynki- po prostu zróbcie jak lubicie. Ponieważ ciasto nie jest wcześniej podpiekane, ważne jest to, aby z jabłek wygotować cały sok. W przeciwnym wypadku może się zdarzyć tak, że spód ciasta się nie upiecze i będzie ono mokre. Przepis przygotowałam na formę o wymiarze 34 x 22 cm ( wymiar dna formy) Możecie użyć inny wymiar blaszki – w tym celu skorzystajcie z Przelicznka Form- to ten czerwony przycisk znajdujący się ponad tytułem przepisu. Do przygotowania ciasta na szarlotkę użyłam Mąkę Extra Wypiek Basia. Zachęcam wszystkich do wykonania tego i innych przepisów i wzięcia udziału w konkursie pt: “ Piątki pieczenia początki”  Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 
składniki na lukier
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania jabłek. Obrane jabłka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach (1) (2). Dodajcie sok z cytryny i rozpocznijcie ich gotowanie (3). Pamiętajcie, aby raz po raz jabłka wymieszać.

Kiedy sok zostanie wygotowany, dodajcie do jabłek aromaty: cynamon, kardamon i imbir oraz rodzynki, jeśli używacie (4). Dodajcie też bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć (5). Całość wymieszania do połączenia się składników i pozostawcie do momentu wykonania ciasta (6)

Przygotowanie ciasta: rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie wszystkie wymienione w przepisie składniki, czyli: mąkę, cukier, przygotowane masło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, śmietanę i żółtka (7) (8) (9). Wszystkie składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i ręcznie wyróbcie ciasto do połączenia się składników. Zajmie Wam to tylko kilka chwil.   

Teraz ciasto podzielcie na pół (10). Każdą połowę ciasta rozwałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymiar blaszki. Po rozwałkowaniu pierwszej porcji ciasta, zdejmijcie wierzchni arkusz papieru (11) i ciasto przenieście do blaszki na papierze na którym teraz leży. Dodajcie przygotowany farsz z jabłek i wyrównajcie powierzchnię (12).

Teraz połóżcie drugą warstwę rozwałkowanego ciasta (13). Dla ułatwienia, ciasto możecie układać na jabłkach w mniejszych kawałkach. Pieczenie: szarlotkę włóżcie do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczenie bez terooobiegu, góra- dół, 40 minut. Przygotowanie lukru: rozpuście masło i dodajcie do niego resztę wymienionych składników (14). Całość wymieszajcie- utworzy się gęsty lukier, który musicie wylać na upieczoną, ciepłą szarlotkę i go rozprowadzć (15). Zajrzyjcie również niżej, w module Porady Tapendy, zamieściłam dodatkowe informacje.

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli macie obawy, spód ciasta możecie podpiec do momentu kiedy się zarumieni i wtedy dopiero ułożyć na nim jabłka i drugą warstwę ciasta. 
  2. Przed starciem skórki z cytryny, proponuję cytrynę sparzyć, aby pozbyć się konserwantów.
  3. Ponieważ w przepisie nie podałam wielkości jajek, zatem jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleić, dodajcie do niego trochę mąki.  
  4. Do jabłek nie dodałam cukru. Jego dodatek lub brak nie decyduje o powodzeniu przepisu. Odmiana jabłek, którą użyłam w przepisie była już wystarczająco słodka.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE