![]() |
Domowa, aromatyczna, przepyszna szarlotka z lukrem, którą można podawać również na ciepło. Przepis nie jest trudny i z moją pomocą każdemu on wyjdzie. Gwarantuję.
Farsz na szarlotkę wykonałam z jabłek startych na dużych oczkach tarki. Do niego dodałam aromaty; wybrałam: cynamon, kardamon i imbir. Można użyć inne swoje ulubione. Można również dodać do jabłek namoczone wcześniej rodzynki- po prostu zróbcie jak lubicie. Ponieważ ciasto nie jest wcześniej podpiekane, ważne jest to, aby z jabłek wygotować cały sok. W przeciwnym wypadku może się zdarzyć tak, że spód ciasta się nie upiecze i będzie ono mokre. Przepis przygotowałam na formę o wymiarze 34 x 22 cm ( wymiar dna formy) Możecie użyć inny wymiar blaszki – w tym celu skorzystajcie z Przelicznka Form- to ten czerwony przycisk znajdujący się ponad tytułem przepisu. Do przygotowania ciasta na szarlotkę użyłam Mąkę Extra Wypiek Basia. Zachęcam wszystkich do wykonania tego i innych przepisów i wzięcia udziału w konkursie pt: “ Piątki pieczenia początki” Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania jabłek. Obrane jabłka zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach (1) (2). Dodajcie sok z cytryny i rozpocznijcie ich gotowanie (3). Pamiętajcie, aby raz po raz jabłka wymieszać.
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy sok zostanie wygotowany, dodajcie do jabłek aromaty: cynamon, kardamon i imbir oraz rodzynki, jeśli używacie (4). Dodajcie też bułkę tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć (5). Całość wymieszania do połączenia się składników i pozostawcie do momentu wykonania ciasta (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta: rozpuście masło i pozostawcie je do wystudzenia. Do miski dodajcie wszystkie wymienione w przepisie składniki, czyli: mąkę, cukier, przygotowane masło, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, śmietanę i żółtka (7) (8) (9). Wszystkie składniki wymieszajcie najpierw łyżką, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i ręcznie wyróbcie ciasto do połączenia się składników. Zajmie Wam to tylko kilka chwil.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz ciasto podzielcie na pół (10). Każdą połowę ciasta rozwałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymiar blaszki. Po rozwałkowaniu pierwszej porcji ciasta, zdejmijcie wierzchni arkusz papieru (11) i ciasto przenieście do blaszki na papierze na którym teraz leży. Dodajcie przygotowany farsz z jabłek i wyrównajcie powierzchnię (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz połóżcie drugą warstwę rozwałkowanego ciasta (13). Dla ułatwienia, ciasto możecie układać na jabłkach w mniejszych kawałkach. Pieczenie: szarlotkę włóżcie do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczenie bez terooobiegu, góra- dół, 40 minut. Przygotowanie lukru: rozpuście masło i dodajcie do niego resztę wymienionych składników (14). Całość wymieszajcie- utworzy się gęsty lukier, który musicie wylać na upieczoną, ciepłą szarlotkę i go rozprowadzć (15). Zajrzyjcie również niżej, w module Porady Tapendy, zamieściłam dodatkowe informacje.