Marchew to roślina z gatunku selerowatych. Marchew może być spożywana na surowo jak również po ugotowaniu, uduszeniu i po upieczeniu. W polskich przepisach kulinarnych, marchew jest przede wszystkim wykorzystywana do przyrządzania wywarów warzywnych, mięsnych, sałatek oraz surówek. Wraz z selerem, pietruszką i porem, marchew wchodzi w skład tzw. “ włoszczyzny”, którą obowiązkowo dodaje się do wszystkich domowych zup. Surowa marchew jest również składnikiem niektórych słodkich wypieków. Dzieci uwielbiają słodkie soki z marchewki, które często łączy się również z sokami z innych owoców.
Marchew należy do warzyw niskokalorycznych i z tego powodu jest łączona dietami wyszczuplającymi oraz lekkostrawnymi dedykowanymi dla małych dzieci oraz osób starszych. Ponadto jest cennym źródłem karotenu, czyli prowitaminy A, określanej jako witamina młodości, zdrowia i urody. Oprócz tego marchew posiada dużo witaminy B1, B2, PP, KK i związków mineralnych wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu.
Pomarańczowa marchewka zawdzięcza swoją popularność Holendrom, którzy wyselekcjonowali i rozpropagowali tę odmianę. Inne kolory marchewki w ogóle lub tylko okazjonalnie dostępne w handlu to: marchewki białe, żółte i fioletowe.
Marchewkę uwielbia rysunkowa postać Królika Bugs`a. Inspiracją dla stworzenia tej postaci był sam Clark Gable, który w scenie filmu „Ich Noce” chrupiąc świeżą marchewkę usiłował złapać autostop. Scena przeszła do historii kinematografii.