![]() |
Polecam przepis na carpaccio. Carpaccio czyli cieniutkie plasterki, w tym przypadku polędwicy wołowej. Kiedy zdecydujcie się wykonać carpaccio, najważniejszą kwestią jest dobre przyprawienie mięsa. Możecie wykonać emulsję z mieszaniny oliwy, soku z cytryny z solą i pieprzem lub jeśli wolicie bardziej zdecydowane smaki, sok z cytryny, polecam zastąpić octem na przykład winnym. Możecie również wykonać emulsję z połączenia soku z cytryny i musztardy. Jeśli chodzi o dobór dodatków możliwości jest wiele. Możecie tak jak ja wykorzystać ser parmezan, kapary i rukolę. Wolicie coś innego ? Zatem proponuję: cieniutko pokrojoną na plasterki czerwoną cebulę lub szalotkę, marynowany pieprz i kapinkę kremu octu balsamicznego. Pewnie jeszcze chcecie wersję na bogato- zatem połączcie parmezan i trufle oraz ocet balsamiczny.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać carpaccio na początku musicie mięso zamrozić. Ja owijam kawałek polędwicy folią aluminiową. Potem wykorzystuję tyle mięsa ile jest mi potrzebne. Resztę dalej przechowuje w zamrażalniku. Przygotowanie dressingu: do naczynia wyciśnijcie sok z cytryny (1) i dodajcie oliwę (2). Do smaku dodajcie pieprz (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również sól (4). Przy pomocy obieraczki do warzyw lub noża zetnijcie cieniutkie plasterki sera (5). Krojenie carpaccio. Ja kroję polędwicę zamrożoną praktycznie na kość, tzn. daję jej około 5 minut, czyli tyle czasu ile potrzebne jest mi na wykonanie dressingu i przygotowanie dodatków. Z pewnością prace ułatwi krajalnica, ale również można sobie poradzić używając bardzo ostrego noża (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Pokrojone, zmrożone i cieniutkie plasterki wołowiny ułóżcie na talerzu (7). Następnie dodajcie przygotowany dressing (8). Warto jeszcze dodać troszeczkę świeżego pieprzu (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie płatki parmezanu (10), kapary (11) oraz rukolę (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Jeśli planujcie carpaccio podać później. Wówczas pokrojone mięso bez dressingu i dodatków przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki. Przed podaniem całość doprawcie. Carpaccio podawajcie zawsze mocno schłodzone.