PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-06

Carpaccio wołowe z parmezanem, kaparami i rukolą

Carpaccio wołowe z parmezanem i rukolą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kotleciki drobiowe w sosie pomidorowym z mozarellą

Polecam przepis na carpaccio. Carpaccio czyli cieniutkie plasterki, w tym przypadku polędwicy wołowej. Kiedy zdecydujcie się wykonać carpaccio, najważniejszą kwestią jest dobre przyprawienie mięsa. Możecie wykonać emulsję z mieszaniny oliwy, soku z cytryny z solą i pieprzem lub jeśli wolicie bardziej zdecydowane smaki, sok z cytryny, polecam zastąpić octem na przykład winnym. Możecie również wykonać emulsję z połączenia soku z cytryny i musztardy. Jeśli chodzi o dobór dodatków możliwości jest wiele. Możecie tak jak ja wykorzystać ser parmezan, kapary i rukolę. Wolicie coś innego ? Zatem proponuję: cieniutko pokrojoną na plasterki czerwoną cebulę lub szalotkę, marynowany pieprz i kapinkę kremu octu balsamicznego. Pewnie jeszcze chcecie wersję na bogato- zatem połączcie parmezan i trufle oraz ocet balsamiczny.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać carpaccio na początku musicie mięso zamrozić. Ja owijam kawałek polędwicy folią aluminiową. Potem wykorzystuję tyle mięsa ile jest mi potrzebne. Resztę dalej przechowuje w zamrażalniku. Przygotowanie dressingu: do naczynia wyciśnijcie sok z cytryny (1) i dodajcie oliwę (2). Do smaku dodajcie pieprz (3).

Dodajcie również sól (4). Przy pomocy obieraczki do warzyw lub noża zetnijcie cieniutkie plasterki sera (5). Krojenie carpaccio. Ja kroję polędwicę zamrożoną praktycznie na kość, tzn. daję jej około 5 minut, czyli tyle czasu ile potrzebne jest mi na wykonanie dressingu i przygotowanie dodatków. Z pewnością prace ułatwi krajalnica, ale również można sobie poradzić używając bardzo ostrego noża (6).

Pokrojone, zmrożone i cieniutkie plasterki wołowiny ułóżcie na talerzu (7). Następnie dodajcie przygotowany dressing (8). Warto jeszcze dodać troszeczkę świeżego pieprzu (9).

Teraz dodajcie płatki parmezanu (10), kapary (11) oraz rukolę (12). Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli planujcie carpaccio podać później. Wówczas pokrojone mięso bez dressingu i dodatków przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki. Przed podaniem całość doprawcie.  Carpaccio podawajcie zawsze mocno schłodzone.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE