Jak to często mam w zwyczaju znów skręciłam na Południe i przygotowałam zwyczajny schab w sposób odmienny od polskich standardów. Proponuję Wam przepis na bitki ze schabu w aromatycznym sosie z dodatkiem masła, wywaru, bazylii i czarnych oliwek. Do uduszenia bitek użyłam domowego wywaru warzywnego- przepis znajduje się TUTAJ, polecam również użyć wywaru wołowego. Mix wołowiny i wieprzowiny daje również bardzo dobre rezultaty, jeśli nawet nie lepsze, w sensie bardziej rozpustne. Tak czy owak, jakikolwiek wywar użyjecie, to muszę Wam powiedzieć, że jeśli się dobrze nasadzicie na przepis, w sosie będzie dobrze wyczuwalna nuta bazylii, sos będzie dobrze doprawiony, kremowy, a bitki mięciutkie, to gwarantuję Wam, że będziecie się głaskać po brzuszkach, a przepis wejdzie do Waszego stałego menu. Łasuch jestem, zatem nic mnie nie mogło powstrzymać i bitki podałam z ekspresowymi smażonymi ziemniakami. Przepis serdecznie polecam. Jest to absolutnie zjawiskowe danie, a oto jego szczegóły:
Przygotowanie salsy z oliwek: do pojemnika blendera dodajcie oliwki oraz świeże liście bazylii (1). Całość zmiksujcie. Przygotowanie bitek: schab pokrójcie w plastry i rozbijcie młotkiem na bitki (2). Każdą bitkę wypanierujcie w mące (3).
Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę. Czosnek obierzcie z łupin (4). Na patelnie dodajcie oliwę oraz przygotowaną cebulę i ząbek czosnku (5). Całość wolno przesmażcie do momentu kiedy cebula zmięknie i stanie się szklista. Teraz dodajcie salsę z oliwek (6)
oraz masło (7). Kiedy masło się rozpuści, zawartość patelni przesuńcie na bok i dodajcie wieprzowe bitki (8). Obsmażcie je z obu stron. W międzyczasie dodajcie sól (9)
oraz pieprz do smaku (10). Teraz dodajcie białe wino (11) (12)
oraz ciepły wywar (13) i liść laurowy (14). Całość duście pod przykryciem przez 15- 20 minut (15). Na koniec sos zredukujcie do pożądanej konsystencji. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję