![]() |
Proponuję przepis na przystawkę- faszerowane pieczarki z serem feta i kaparami. Do wykonania faszerowanych pieczarek użyłam ogromne kapelusze pieczarek, które bez problemu można nabyć w sieciówkach. Można użyć również mniejsze egzemplarze pieczarek; różnica będzie tylko taka, że porcje będą mniejsze.
Połączenie kaparów, sera feta oregano i pieczarek jest optymalne. Pieczarki w tej postaci świetnie sprawdzają się jako przystawka do dań głównych, warto zwrócić również uwagę na ten przepis planując menu przystawek na imprezę.
Faszerowane pieczarki najpierw udusiłam na patelni przez około 15 minut, następnie umieściłam je w piekarniku, aby tarta bułka stała się chrupiąca. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników musicie dobierać według potrzeb.Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do tartej bułki dodajcie tyle oliwy, aby po wymieszaniu bułka miała postać mokrego piasku (1). Dodajcie do bułki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz do smaku (2) (3). Całość wymieszajcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Z kapeluszy pieczarek usuńcie nogi, kapelusze skropcie oliwą, dodajcie kilka sztuk kaparów oraz przygotowaną tartą bułkę (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na wierzch dodajcie pokruszony ser feta oraz oregano (7) (8). Na patelnie dodajcie oliwę w takiej ilości, aby utworzyła się cieniutka warstwa tłuszczu (9)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz wodę (10). Włóżcie przygotowane pieczarki (11). Duście pieczarki pod przykryciem do momentu kiedy stracą jędrność (12). W razie potrzeby dodajcie wodę. Ten proces wymaga około 15 minut. Następnie wstawcie pieczarki do piekarnika rozgrzanego na 160- 180 stopni. Po kilku minutach uruchomcie opcje grill. Zapiekajcie pieczarki do momentu, kiedy tarta bułka stanie się brązowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Przepis wymaga użycia patelni bez plastykowych elementów. W przeciwnym wypadku, przed włożeniem pieczarek do piekarnika, należy je przełożyć do naczynia do zapiekania.