PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2021-04-12

Ciasto ze szpinakiem- Erbazzone

Ciasto ze szpinakiem- Erbazzone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 21x 34 cm
 
Przeczytaj również: Tort bezowy z truskawkami

Ciasto szpinakowe Erbazzone to dwa płaty ciasta wykonane z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu; pomiędzy którymi znajduje się dobrze doprawiony farsz. Przepis należy do włoskiej tradycji kulinarnej z rejonu Reggio Emilia, której stolicą jest Bolonia. Wiele razy powoływałam się na “grubą Bolonię” publikując przepisy min. na sos boloński Ragu`, gnocco fritto czy piadinę.
Wszystkie te przepisy używam na co dzień. Ciasto szpinakowe Erbazzone bazuje na przepisie na piadinę. W oryginale wykorzystuje się smalec. Ja podmieniłam go na olej słonecznikowy. Dla podanej w przepisie blaszki użyłam pół porcji.
Przepis jest ZNAKOMITY; pyszny, łatwy i pozwala zagospodarować produkty z lodówki/ zamrażarki, z którymi nie wiadomo co zrobić. U mnie takim produktem był szpinak. Szpinak doprawiłam bardzo prosto: cebula, sól pieprz, dodałam również królowę włoskich dań ze szpinakiem czyli gałkę muszkatołowa. Do tak przygotowanego szpinaku dodałam podsmażoną wędlinę: może to być boczek, szynka, baleron, kiełbasa itp. Miałam w lodówce też resztę fety, więc nie zawahałam się jej użyć. Zapraszam Was również do mojego wpisu co lubi szpinak
Po upieczeniu – trudno było się powstrzymać od podjadania! Powiem Wam więcej, zachwycona przepisem na Ciasto szpinakowe Erbazzone kilka dni później wygrzebałam z zamrażarki pudełko kapusty wigilijnej z grzybami. Publikuje ten post w kwietniu! Kapusta w tym wydaniu dostała nowe życie i rozeszła się w mgnienia oka.
Przepis należy do kategorii zakąsek. Znakomicie się sprawdzi na rodzinnych imprezach, na spotkaniach ze znajomymi, zimne bufety np. na Sylwestra. Ciasto w tego przepisu można podawać na ciapło lub na ziomno. Przepis gorąco polecam i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 
składniki na farsz
 
 
składniki na ciasto
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie farszu ze szpinakiem i wędlinami: cebulę i wędlinę pokrójcie w kostkę (1). Na patelni przesmażcie wędlinę (2). Wędlinę usuńcie z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażcie cebulę (3). W razie potrzeby dodajcie olej.

Cebulę usuńcie patelni i dodajcie szpinak. Ja wykorzystałam szpinak mrożony siekany. Nie rozmrażałam go. Rozmroził się na patelni. Wodę wygotowałam. Do szpinaku- do smaku- dodajcie ulubione przyprawy lub te wskazane w przepisie (4). Teraz do szpinaku dodajcie podsmażoną wędlinę i inne dodatki ( opcja) (5) Całość wymieszajcie. Przygotowanie ciasta: do miski dodajcie wszystkie wskazane w przepisie składniki (6). Jeśli używacie robota użyjcie haka.

Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, najpierw wszystkie składniki wymieszajcie łyżką do ich połączenia się, a następnie ciasto wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie całość na jednolite ciasto (7). Wyrobione ciasto włóżcie do woreczka foliowego na ok. 15 minut (8). W ten sposób wytworzy się siatka glutenowa i ciasto stanie się bardzo elastyczne. Składanie ciasta ze szpinakiem: ciasto podzielcie na 2 części. Stolnicę podsypcie mąką i rozwałkujcie pierwszą część ciasta do wielkości blaszki. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem. Wyłóżcie w niej rozwałkowane ciasto. Przy pomocy widelca wykonajcie dziurki (9).

Pieczenie: tak przygotowane ciasto włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni bez termo-obiegu. Czas pieczenia ok. 15 minut lub do momentu kiedy ciasto stanie się leciutko brązowe. Wyłóżcie blaszkę z piekarnika, dodajcie przygotowany farsz oraz drugi płat rozwałkowanego ciasta (10) (11). Znów przy pomocy widelca zróbcie dziurki. Pieczenie: kontynuujcie pieczenie w temperaturze 180 stopni do momentu kiedy ciasto stanie się na tyle brązowe, że ucieszy Wasze oko (12). Zajmie Wam to ok, 30 minut.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli wykorzystujcie świeży szpinak, wówczas najpierw włóżcie go na 3-4 minuty do wrzątku, odciśnijcie wodę i dalej postępujcie wg przepisu. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE