“Horiatiki” czyli „sałatka wiejska”, popularnie nazywana w Polsce sałatką grecka. Typowa sałatka grecka horiatiki składa się kawałków dojrzałych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek kalamata i sera feta. Wszystkie warzywa wiąże aromatyczna oliwa z oliwek. Istnieje wiele wersji sałatki horiatiki, które różnią się w zależności od rejonu gdzie są wykonywane. Na przykład na wyspach greckich często do sałatki horiatiki dodaje się kapary z kolei w kontynentalnej części Grecji dodaje się zieloną pikantną paprykę. Mnie do gustu przypadł dodatek paksimadi czyli kawałeczki suchego pieczywa, które po dodaniu do sałatki wchłanią oliwę, soki z warzyw i pęcznieją. W ten to oto prosty sposób sałatka staje się sycącym, domowym i pysznym letnim daniem. Oto moja propozycja Horiatiki. Zapraszam na przepis.
Aby przygotować grecką sałatkę horiatiki wybierzcie dojrzałe pomidory, wytnijcie z nich szypułki i pokrójcie pomidory na mniejsze kawałki (1). Jeśli odczuwacie dyskomfort po zjedzeniu świeżych ogórków, sugeruję aby wyciąć gniazda nasienne (2). Jest to skuteczny sposób aby w ogóle zapomnieć, że jadło się ogórki. Następnie miąższ ogórków ze skórką pokrójcie na kawałeczki (3).
Umytą paprykę pokrójcie na kawałeczki (4) i dodajcie do pozostałych składników (5). Najdelikatniejszą odmianą cebuli jest szalotka. Ja preferuję w sałatkach szalotkę zamiast cebuli. Pokrójcie wybrany gatunek w plastry (6).
Pokrójcie suche pieczywo w kostkę (7) i dodajcie je do sałatki (8). Jeśli chcecie możecie również dodać trochę porwanych liści sałaty lodowej (9).
Teraz dodajcie oliwę (10) i przed dodaniem słonych produktów doprawcie warzywa solą (11) i pieprzem (12).
Teraz czas na najważniejsze produkty, czyli oliwki kalamata (13) oraz ser feta (14). Wszystkie składniki sałatki wymieszajcie i dodajcie oregano (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do wykonania sałatki użyłam nie pierwszej świeżości ciabatty. Jeśli dysponujecie świeżym pieczywem sugeruje aby przed dodaniem do sałatki zrobić z niego grzanki.