![]() |
Proponuję domową wersję na przepis ze szparagami. Są to pulpeciki w sosie pomidorowym zabielonym kwaśną śmietaną. Niech was nie zwiedzie, że zawartość szparagów w przepisie ogranicza się do do czubków szparagów, które widzicie na patelni. To jest tylko tzw. wisienka na torcie- ku pokuszeniu .
Łodygi szparagów zmiksowałam i dodałam do mięsa. Do masy na pulpety dodałam również zmiksowany wędzony boczek.
Czy już zwizualizowaliście sobie aromat tych pulpetów ? Ok. Jeszcze nie. Zatem kontynuuję...
Pulpety szybko usmażyłam, a następnie udusiłam je w wywarze warzywnym z dodatkiem konserwowanych pomidorów oraz koncentratu pomidorowego. Pod koniec gotowania do sosu dodałam kwaśną śmietanę, której nie żałowałam oraz odłożone na bok czubki szparagów. Oto mój przepis na 30 pulpetów, każdy wielkości dużego orzecha włoskiego w rozpustnym sosie pomidorowym ze szparagami. Pyszne. Bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Szparagi obierzcie z łupin do wysokości około 3/4 wysokości. Odetnijcie czubki szparagów, łodygi pokrójcie na mniejsze kawałki (1), zmiksujcie je przy pomocy blendera i dodajcie do pozostałych składników na pulpety (2). Pokrojony w kostkę wędzony boczek również zmiksujcie i dodajcie do masy (3). Czerstwą bułkę należy namoczyć w wodzie lub w mleku i ją odcisnąć przed dodaniem do mięsa.
![]() |
![]() |
![]() |
Składniki wyróbcie do połączenia się składników i uformujcie pulpety o wielkości dużego włoskiego orzecha (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Pulpety usmażcie z każdej strony (7). Na czystą patelnię ( użyłam dwóch patelni) dodajcie wywar warzywny, pomidory oraz koncentrat pomidorowy (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość zagotujcie i dodajcie podsmażone pulpety (10). Duście pulpety przez 20-30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajcie śmietanę oraz czubki szparagów (11) (12). Sos zredukujcie. Pulpeciki w sosie pomidorowym ze szparagami są gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję