PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-07

Wielkanocna Babka Gotowana

Wielkanocna Babka Gotowana
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 2 litry
 
Przeczytaj również: Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim

W moim rodzinnym domu na święta wielkanocne od zawsze przygotowujemy przystojną babkę gotowaną. Lekko cytrynową babkę oblewamy czekoladą i jest to prawdziwy rarytas. Do przygotowania babki potrzebna jest specjalna zamykana forma, którą jednak bez trudu można nabyć w handlu. Roztarte ciasto wkłada się do formy, formę się zamyka i umieszcza się ją w dużym garnku z gotującą się wodą. Aby forma nie pływała należy ją czymś obciążyć. Zapewne u każdego w domu znajdzie się jakiś metalowy i ciężki przedmiot. U nas za obciążnik służy stary żeliwny ruszt. Babka wykonana z tego przepisu długo zachowuje świeżość, jest przepysznym deserem do świątecznej kawki. Do wykonania babki można użyć margaryny lub masła. Zapraszam na szczegóły przepisu prezentowane przez moją mamę, która posiada największe doświadczenie w dziedzinie gotowania wielkanocnej babki. Zobaczcie również identyczną wersję tego przepisu, którą ja wykonałam dla marki Mąka BASIA

•Składniki•

 
składniki na babkę
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Do miski dodajcie cukier, tłuszcz, kilka kropel aromatu cytrynowego (1). Dla zdrowotności, wilgotności i smaku dodajcie również spirytus (2). Rozpocznijcie rozcieranie ciasta dodając stopniowo żółtka (3).

Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Ubite białka dodawajcie do ciasta na przemian z przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką (4) (5). Kontynuujcie rozcieranie do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie i puszyste (6).

Formę do babki wysmarujcie dokładnie masłem lub margaryną oraz oprószcie wnętrze tartą bułką (7). Ciasto umieśćcie w formie i formę zamknijcie (8) (9).

Gotowanie babki: formę z ciastem włóżcie do garnka z wrzącą wodą, uważając przy tym aby się nie poparzyć. Ilość wody: do 3/4 wysokości formy. Formę obciążcie (10). Garnek przykryjcie pokrywką, zwiększcie gaz. Kiedy woda się zagotuje, zredukujcie temperaturę, tak, aby babka mgła się spokojnie gotować. Czas gotowania 75 min. Po tym czasie formę wyjmijcie z garnka, otwórzcie (11), obróćcie i babkę wyłóżcie na talerz. Wystudzoną babkę pokryjcie czekoladą przygotowaną z podanych składników (12).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast olejku cytrynowego można użyć startej skórki cytrynowej.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE