Zapraszam na przepis na zapiekankę makaronową z warzywami. Wsad warzywny stanowią bakłażany, cukinie oraz mnóstwo pomidorów, bo aż cała butelka passaty pomidorowej. Zarówno bakłażany oraz cukinia zostały najpierw usmażone na oleju. Jeśli chodzi o te pierwsze, czyli bakłażana- to przed smażeniem możecie je również pokroić na plastry; plastry osolić, ułożyć warstwami, czymś je obciążyć i pozostawić na godzinę. Jest to sposób, aby pozbyć się z bakłażana posmaku goryczy. Mnie on nie przeszkadza, ale w zapiekance takie słonawe kawałeczki bakłażana dodają dodatkowego smaczku potrawie. Tak więc polecam wypróbować ten patent. Oczywiście przed smażeniem bakłażana należy spłukać go wodą, aby pozbyć się soli.
Sos został wzbogacony aromatem bazylii oraz zabielony serem ricotta. Ricottę też dodałam na wierzch zapiekanki. Zapiekankę przygotowałam na sporą blaszkę. Bez problemu można ją odgrzać następnego dnia. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Bakłażan pokrójcie na grube plastry (1). Jeśli będziecie używać patentu z solą, o czym pisałam wyżej, to teraz jest ten moment. W przeciwnym wypadku plastry pokrójcie w kostkę (2). Na patelnię dodajcie olej i usmażcie bakłażana (3). Bakłażan jest warzywem gąbczastym, który lubi wpijać olej, zatem trochę go zużyjecie.
Bakłażan podczas smażenia i po usmażeniu (4) (5). Cukinię również pokrójcie na kawałki (6). Jeśli wykorzystujecie duże sztuki, to po przekrojeniu proponuję usunąć z gniazda z nasionami, które podczas smażenia stają się “breją” i popsują Wam całą przyjemność !
Usmażcie cukinię (7). Teraz na nową patelni dodajcie czosnek oraz olej (8). Kiedy czosnek zaaromtyzuje olej dodajcie passatę z pomidorów oraz tę samą ilość wody (9).
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz i dodajcie liście bazylii (10) (11). Patelnie przykryjcie przykrywką i gotujcie sos ok. 20 minut (12). Potem pokrywkę zdejmijcie i kontynuujcie gotowanie przez kilka minut, aby go ostatecznie zredukować. Doprawcie jeszcze sos do smaku
i dodajcie połowę sera ricotta (13). W tzw. międzyczasie ugotujcie makaron i teraz dodajcie go do sosu (14). Dodajcie też przygotowane bakłażany (15)
i cukinię (16). Całość wymieszajcie i wyłóżcie na blaszkę do pieczenia (17). Na koniec dodajcie kleksy sera ricotta (18). Zapiekanie: 180 stopni, bez termoobiegu, 30 minut.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję