Włoskie Ciasteczka Amaretti mają bardzo długą historię bo sięgającą aż Średniowiecza. Ciasteczka stały się tak popularne, że już w epoce Renesansu przepis został zaimplementowany przez większość krajów europejskich oraz przez kraje arabskie. Ciasto z którego wykonuje się ciasteczka Amaretti składa się zaledwie z czterech składników, którymi są migdały, cukier puder lub drobny cukier oraz białko. Dla uzyskania porowatej struktury i charakterystycznej chrupkości do ciasta dodaje się wodorowęglanu amonu, powszechnie nazywanego amoniakiem.
Wyróżnia się dwa rodzaje ciasteczek Amaretii. Najpopularniejsze to delikatne i chrupkie ciasteczka tradycyjnie związane z miastem Sarronno, drugi rodzaj ciasteczek wyróżnia konsystencja bardziej przypominające marcepan. Ten rodzaj ciasteczek pochodzi również z północnych Włoszech, a dokładnie z miasta Sassello. Obie wersje posiadają postać okrągłych intensywnych w smaku ciasteczek o charakterystycznej popękanej powierzchni.
Ciasteczka Amaretti są modnym dodatkiem do „małej czarnej” kawy espresso, bardzo często wykorzystywane są również jako składnik do przygotowania pysznych deserów.