PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorada w sosie pomidorowym z oregano

filety z dorady w sosie pomidorowym z oregano
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekana papryka z tuńczykiem i serem feta

Zapraszam na przepis na doradę w sosie pomidorowym z oregano. Przepis nie jest trudny i można go w całości wykonać na patelni. Najpierw należy przygotować aromatyczny sos, dodać do niego doradę i ją ugotować, a przed podaniem należy jeszcze rybę wyfiletować i polać sosem. Sos pomidorowy z dodatkiem oregano posiada bardzo fajny aromat, taki sam, jaki ma sos pomidorowy dodawany do pizzy. Jest kwestią wyboru, czy sos zostanie przygotowany na bazie świeżych pomidorów czy pomidorów konserwowanych. W tym przypadku sos został przygotowany z pomidorów konserwowanych. Rybę przed dodaniem na patelnię należy oczywiście dokładnie oczyścić również z łusek. Zapraszam na lekki przepis na rybę w sosie pomidorowym.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ząbki czosnku oczyśćcie z łupin (1). Na patelnię dodajcie oliwę, sól oraz 1 ząbek czosnku (2). Po zaaromatyzowaniu oliwy, czosnek możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu (3).  

Teraz dodajcie pomidory (4). Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (5) oraz oregano (6).

Sos gotujcie przez chwilę do momentu, kiedy się zredukuje (7). Rybę starannie musicie oczyścić. Do brzucha ryby włóżcie czosnek (8) i rybę dodajcie do sosu (9).

Dla aromatu dania dodajcie wino (10). Całość przykryjcie pokrywką (11) i gotujcie około 15 minut ( przyjmując wagę ryby ok. 250-300 g), w połowie czasu gotowania, rybę obróćcie na drugą stronę (12). Gotową rybę musicie teraz wyfiletować. Instrukcję filetowania możecie zobaczyć TUTAJ. Filety rybne podawajcie z pomidorowym sosem gęstym i błyszczącym, jeśli jest taka potrzeba, po wyjęciu ryby zredukujcie jeszcze raz sos.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Po wyjęciu ryby do sosu dodałam ugotowane ciepłe ziemniaki. Moja rada- zróbcie to samo laugh
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE