![]() |
Zapraszam na przepis na doradę w sosie pomidorowym z oregano. Przepis nie jest trudny i można go w całości wykonać na patelni. Najpierw należy przygotować aromatyczny sos, dodać do niego doradę i ją ugotować, a przed podaniem należy jeszcze rybę wyfiletować i polać sosem. Sos pomidorowy z dodatkiem oregano posiada bardzo fajny aromat, taki sam, jaki ma sos pomidorowy dodawany do pizzy. Jest kwestią wyboru, czy sos zostanie przygotowany na bazie świeżych pomidorów czy pomidorów konserwowanych. W tym przypadku sos został przygotowany z pomidorów konserwowanych. Rybę przed dodaniem na patelnię należy oczywiście dokładnie oczyścić również z łusek. Zapraszam na lekki przepis na rybę w sosie pomidorowym.
![]() |
![]() |
![]() |
Ząbki czosnku oczyśćcie z łupin (1). Na patelnię dodajcie oliwę, sól oraz 1 ząbek czosnku (2). Po zaaromatyzowaniu oliwy, czosnek możecie usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania sosu (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie pomidory (4). Do smaku dodajcie czarny mielony pieprz (5) oraz oregano (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos gotujcie przez chwilę do momentu, kiedy się zredukuje (7). Rybę starannie musicie oczyścić. Do brzucha ryby włóżcie czosnek (8) i rybę dodajcie do sosu (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla aromatu dania dodajcie wino (10). Całość przykryjcie pokrywką (11) i gotujcie około 15 minut ( przyjmując wagę ryby ok. 250-300 g), w połowie czasu gotowania, rybę obróćcie na drugą stronę (12). Gotową rybę musicie teraz wyfiletować. Instrukcję filetowania możecie zobaczyć TUTAJ. Filety rybne podawajcie z pomidorowym sosem gęstym i błyszczącym, jeśli jest taka potrzeba, po wyjęciu ryby zredukujcie jeszcze raz sos.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Po wyjęciu ryby do sosu dodałam ugotowane ciepłe ziemniaki. Moja rada- zróbcie to samo