![]() |
Zapraszam Was na kopytka w kremowym sosie. Aby przygotować kopytka możecie wykorzystać mój przepis na poznańskie szagówki lub włoskie gnocchi. Oba przepisy łączą te same składniki, czyli ziemniaki, mąka i jajko.
Jeśli nie macie czasu, bez problemu, ziemniaczane kopytka znajdziecie w popularnych sieciach handlowych.
Opowiem Wam trochę o sosie. Do jego przygotowania użyłam anchois, krewetki, bardzo gęstą słodką śmietanę oraz kosteczki cukinii, które przełamują teksturę sosu. Aby sos był wyrazisty w smaku dodałam koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę. Przepis jest bardzo pyszny i bardzo go polecam.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać kurczaków morskich czyli krewetek możecie do przygotowania przepisu użyć mięsa drobiowego. Z kolei zamiast budować sos na bazie anchois możecie użyć wywar drobiowy lub warzywny. Zapraszam na szczegóły tego cudownego przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę rozpocznijcie od przygotowania podstawowych składników sosu. Anchois pokrójcie na kawałeczki (1). Z krewetek zdejmijcie pancerzyki, usuńcie jelito- jeśli posiadają, i pokrójcie krewetki na kawałki (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos: na patelnię dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz oliwę (4). Całość duście wolno przez kilka chwil. Następnie dodajcie przygotowane anchois, papryczki (5) (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz gorącą wodę (7). Dzięki wodzie anchois się rozpuście, woda powstrzyma również proces smażenia, a całość stanie się bazą dla sosu. Teraz dodajcie krewetki oraz koncentrat pomidorowy (8) (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos uperfumujcie tymiankiem i dodajcie pokrojoną w kostkę cukinię ( bez pestek) (10) (11). Po 3-4 minutach cukinia będzie gotowa. Wtedy zagęśćcie sos śmietaną (12). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Sos jest gotowy. Ugotujcie kopytka, dodajcie do sosu i całość wymieszajcie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast tyminaku możecie użyć również natkę zielonej pietruszki.