![]() |
Proponuję przepis na risotto z kremowym serem. Przepis jest bardzo uniwersalny gdyż do jego wykonania można użyć ulubionych gatunków kremowych serów pleśniowych. W przepisie został użyty ser Brie. Bazę przepisu stanowi żółte risotto z szafranem czyli risotto po mediolańsku. Przepis oraz procedurę wykonania risotto milanese można zobaczyć TUTAJ. Jedna różnica przepisie, to ta że do wykonania risotto nie zostało użyte zwyczajowe dla risotto milanese masło tylko oliwa. Charakterystyczne w tym przepisie na risotto z serem jest również to, że ser nie został dodany do risotto po jego ugotowaniu tylko został pokrojony na grube plastry, a następnie ser został przykryty gorącym risotto. Temperatura risotto powoduje, że ser zaczyna się topić i ciągnąć. Polecam przepis na risotto z tym bogatym serowym wnętrzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować risotto z serem musicie cebulę, a lepiej jeśli to będzie szalotka, obrać z łupin i następnie zeszklić na patelni (1) (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie ryż (4) a po 1 minucie również białe wino (5). Poczekajcie aż wino w większości odparuje i wtedy rozpocznijcie dolewanie ciepłego wywaru (6). Wywar dolewajcie za każdym razem, kiedy ten się wygotuje.
![]() |
![]() |
![]() |
Do odrobiny wywaru lub ciepłej wody dodajcie szafran i po kilu minutach całośc do risotto (7). Do smaku dodajcie pieprz i sól (8). Dobrze, jeśli konsystencja waszego risotto będzie taka jak na przedstawionej wizualizacji (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do gotowego risotto dodajcie poszatkowaną natkę pietruszki (10). Ser pokrójcie w plastry (11), ułóżcie plastry na talerzu (12) i dodajcie gorące risotto.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję