Zapraszam Was na rozpustny przepis. W mojej zapowiedzi nie ma ani krzty przesady. Do wykonania przepisu użyłam napchanych farszem pierożków tortellini, borowiki, szynkę parmeńską, wykonałam również sos beszamelowy. Wszystkie składniki połączyłam i już było pysznie, ale w planach były zapiekane pierożki, tak więc całość oprószyłam jeszcze startym parmezanem. Z piekarnika wyjęłam patelnię pokrytą złotą warstwą przypieczonego sera, pod którą czekała lawa sosu a w nich pierogi. To nie wszystkie grzechy tej kolacji. Paczka pierogów obejmowała 400 g pierogów. Normalnie taka ilość wystarcza nam na 2 kolacje, ale tego dnia załatwiliśmy sprawę w jeden wieczór. Strasznie.
Wbrew pozorom przygotowanie przepisu nie jest trudne, jak już się zorientowaliście w przepisie użyłam sklepowych pierogów. Wykonanie sosu beszamelowego nie nastręcza żadnych trudności, jest to raczej kwestia chęci a nie specjalnych umiejętności. Zerknijcie TUTAJ, a sami się przekonacie, że beszamel to bułka z masłem. Do sosu użyłam borowików. To jest szlachetny rodzaj grzybów, które można jeść na surowo, zatem ich gotowanie ogranicza się naprawdę do niezbędnego minimum. W przepisie użyłam parmeńskiej, którą można zastąpić boczkiem. W takim jednak przypadku polecam zmienić kolejność, w sensie najpierw wysmażcie boczek, a potem dodajcie borowiki. Zamiast borowików możecie użyć pieczarek, wówczas jednak polecam osobno przesmażyć boczek i pieczarki i połączyć gotowe składniki. W ten sposób macie kontrolę nad ich smażeniem.
Przygotowanie przepisu proponuje rozpocząć od beszamelu. Możecie go wykonać długo wcześniej. Wystarczy gotowy beszamel przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się na powierzchni kożuch. Przygotowanie sosu: cebulę i szynkę pokrójcie w kostkę (1). Borowiki pokrójcie na plastry (2). Użyłam mrożonych. Na patelnię dodajcie olej i cebulę. Cebulę wolno smażcie, aż stanie się miękka (3).
Dodajcie borowiki oraz wodę (4) (5). Duście grzyby przez 3-5 minut. W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (6).
Teraz dodajcie szynkę (8). Sugeruję, aby jej nie smażyć. Dodajcie do sosu ugotowane pierogi (9).
Dodajcie sos beszamelowy i wymieszajcie wszystkie składniki (10) (11). Wierzch oprószcie startym parmezanem (12)
Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Pierożki tortellini muszą się zapiekać przez 20 minut. W połowie tego czasu uruchomcie funkcje termoobiegu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli sos beszamelowy po wystudzeniu okaże się zbyt gęsty, nie ma problemu. Dodajcie do niego kilka łyżek wody od gotowania makaronu i po problemie.