![]() |
Zapraszam Was na rozpustny przepis. W mojej zapowiedzi nie ma ani krzty przesady. Do wykonania przepisu użyłam napchanych farszem pierożków tortellini, borowiki, szynkę parmeńską, wykonałam również sos beszamelowy. Wszystkie składniki połączyłam i już było pysznie, ale w planach były zapiekane pierożki, tak więc całość oprószyłam jeszcze startym parmezanem. Z piekarnika wyjęłam patelnię pokrytą złotą warstwą przypieczonego sera, pod którą czekała lawa sosu a w nich pierogi. To nie wszystkie grzechy tej kolacji. Paczka pierogów obejmowała 400 g pierogów. Normalnie taka ilość wystarcza nam na 2 kolacje, ale tego dnia załatwiliśmy sprawę w jeden wieczór. Strasznie.
Wbrew pozorom przygotowanie przepisu nie jest trudne, jak już się zorientowaliście w przepisie użyłam sklepowych pierogów. Wykonanie sosu beszamelowego nie nastręcza żadnych trudności, jest to raczej kwestia chęci a nie specjalnych umiejętności. Zerknijcie TUTAJ, a sami się przekonacie, że beszamel to bułka z masłem. Do sosu użyłam borowików. To jest szlachetny rodzaj grzybów, które można jeść na surowo, zatem ich gotowanie ogranicza się naprawdę do niezbędnego minimum. W przepisie użyłam parmeńskiej, którą można zastąpić boczkiem. W takim jednak przypadku polecam zmienić kolejność, w sensie najpierw wysmażcie boczek, a potem dodajcie borowiki. Zamiast borowików możecie użyć pieczarek, wówczas jednak polecam osobno przesmażyć boczek i pieczarki i połączyć gotowe składniki. W ten sposób macie kontrolę nad ich smażeniem.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu proponuje rozpocząć od beszamelu. Możecie go wykonać długo wcześniej. Wystarczy gotowy beszamel przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie utworzył się na powierzchni kożuch. Przygotowanie sosu: cebulę i szynkę pokrójcie w kostkę (1). Borowiki pokrójcie na plastry (2). Użyłam mrożonych. Na patelnię dodajcie olej i cebulę. Cebulę wolno smażcie, aż stanie się miękka (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie borowiki oraz wodę (4) (5). Duście grzyby przez 3-5 minut. W międzyczasie dodajcie sól oraz pieprz do smaku (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie szynkę (8). Sugeruję, aby jej nie smażyć. Dodajcie do sosu ugotowane pierogi (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie sos beszamelowy i wymieszajcie wszystkie składniki (10) (11). Wierzch oprószcie startym parmezanem (12)
Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Pierożki tortellini muszą się zapiekać przez 20 minut. W połowie tego czasu uruchomcie funkcje termoobiegu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Jeśli sos beszamelowy po wystudzeniu okaże się zbyt gęsty, nie ma problemu. Dodajcie do niego kilka łyżek wody od gotowania makaronu i po problemie.