![]() |
Zapraszam na aromatyczny przepis na zupę- krem z ciecierzycy. Ten przepis jest niepowtarzalny. Domowy wywar, w tym przypadku warzywny decyduje w 50% o smaku zupy, drugie 50 % aromatu dostarcza szałwia, rozmaryn i czosnek. Jeśli zupa ma smakować na 101%, w wersji wege proponuję ją podać z malutkimi grzankami i nitką oliwy, osobom które nie jedzą mięsa proponuję, aby do każdej porcji dodać usmażone z rozmarynem 2 krewetki, z kolei dla pozostałych proponuję dodać chrupiące kawałeczki bekonu lub szynki parmeńskiej. Jestem niemal pewna, że przepis wejdzie do Waszego codziennego menu, gdyż jest łatwiutki i każdy da radę go wykonać. Do wykonania przepisu użyłam suszonych ziaren ciecierzycy, które należy namoczyć w wodzie na całą noc, a następnie gotować około 2 godzin. Do przygotowania zupy można dodać również ciecierzyce konserwowaną, co znacznie skraca czas przygotowywania posiłku. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na jego szczegóły.
![]() |
![]() |
![]() |
Wykonanie zupy proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Aby zadania się Wam nie spiętrzyły, ugotujcie wywar nawet 1 lub 2 dni wcześniej. Instrukcję krok po kroku jak ugotować wywar warzywny na stronie Tapenda znajduje się TUTAJ. Wieczorem, przed pójściem spać namoczcie ciecierzycę. Rano, jeśli zauważycie, że brakuje w misce wody uzupełnijcie ją. Kiedy wrócicie z pracy- wodę usuńcie, ciecierzycę umieśćcie w garnku (1) i dodajcie wywar warzywny (2). Dodajcie obrane z łupin ząbki czosnku (3),
![]() |
![]() |
![]() |
gałązkę świeżej lub mrożonej szałwii (4) oraz rozmaryn (5). Ciecierzycę gotujcie pod przykryciem do miękkości (6). W razie konieczności dodajcie gorącej wody.
![]() |
![]() |
![]() |
Część ugotowanej ciecierzycy zmiksujecie na papkę i dodajcie do reszty zupy (7). Dzięki temu zupa się zgęści. Zupę do smaku doprawcie solą i czarnym mielonym pieprzem (8). Na patelnię dodajcie kilka kropel oliwy. Przesmażcie na niej grzanki, krewetki lub plasterki szynki lub bekonu i dodajcie je do każdej porcji zupy (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Pamiętajcie, że mrożony rozmaryn ma silniejszy aromat od świeżego.