PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-13

Aromatyczna zupa-krem z ciecierzycy

Aromatyczna zupa-krem z ciecierzycy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Bagietki

Zapraszam na aromatyczny przepis na zupę- krem z ciecierzycy. Ten przepis jest niepowtarzalny. Domowy wywar, w tym przypadku warzywny decyduje w 50% o smaku zupy, drugie 50 % aromatu dostarcza szałwia, rozmaryn i czosnek. Jeśli zupa ma smakować na 101%, w wersji wege proponuję ją podać z malutkimi grzankami i nitką oliwy, osobom które nie jedzą mięsa proponuję, aby do każdej porcji dodać usmażone z rozmarynem 2 krewetki, z kolei dla pozostałych proponuję dodać chrupiące kawałeczki bekonu lub szynki parmeńskiej. Jestem niemal pewna, że przepis wejdzie do Waszego codziennego menu, gdyż jest łatwiutki i każdy da radę go wykonać. Do wykonania przepisu użyłam suszonych ziaren ciecierzycy, które należy namoczyć w wodzie na całą noc, a następnie gotować około 2 godzin. Do przygotowania zupy można dodać również ciecierzyce konserwowaną, co znacznie skraca czas przygotowywania posiłku. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na jego szczegóły. 

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
składniki na zupę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Wykonanie zupy proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Aby zadania się Wam nie spiętrzyły, ugotujcie wywar nawet 1 lub 2 dni wcześniej. Instrukcję krok po kroku jak ugotować wywar warzywny na stronie Tapenda znajduje się TUTAJ. Wieczorem, przed pójściem spać namoczcie ciecierzycę. Rano, jeśli zauważycie, że brakuje w misce wody uzupełnijcie ją. Kiedy wrócicie z pracy- wodę usuńcie, ciecierzycę umieśćcie w garnku (1) i dodajcie wywar warzywny (2). Dodajcie obrane z łupin ząbki czosnku (3),

gałązkę świeżej lub mrożonej szałwii (4) oraz rozmaryn (5). Ciecierzycę gotujcie pod przykryciem do miękkości (6). W razie konieczności dodajcie gorącej wody.

Część ugotowanej ciecierzycy zmiksujecie na papkę i dodajcie do reszty zupy (7). Dzięki temu zupa się zgęści. Zupę do smaku doprawcie solą i czarnym mielonym pieprzem (8). Na patelnię dodajcie kilka kropel oliwy. Przesmażcie na niej grzanki, krewetki lub plasterki szynki lub bekonu i dodajcie je do każdej porcji zupy (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, że mrożony rozmaryn ma silniejszy aromat od świeżego.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE