![]() |
Postanowiłam Was i samej siebie nie zaskakiwać. Przepis na ciasto z jeżynami jest sprawdzony, robiłam je już min. z brzoskwiniami, figami, truskawkami i rabarbarem.
Przepis jest łatwiutki i każdemu się uda.
Deser bardzo ładnie się prezentuje, ciasto jest mięciutkie, puszyste, jest bardzo smaczne i aromatyczne dzięki dodatkowi skórki z cytryny.
Gotowe i wystudzone ciasto proponuję jedynie oprószyć cukrem pudrem. Dodatek cukru nie jest obligatoryjny.
Przepis polecam osobom, które lubią słodkie śniadania; wielbiciele popołudniowej kawki również będą ukontentowani. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu ciasta z jeżynami. Pychotka Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Tortowa Extra Basia Polecam również obejrzenie filmu z tego przepisu w wersji ciasta z morelami.
![]() |
![]() |
![]() |
Do miski wybijcie jajka (1). Dodajcie szczyptę soli i zacznijcie ubijać jajka, dodając stopniowo cukier (2). Jajka musicie ubijać do momentu kiedy masa stanie się jasna i napowietrzona. Teraz dodajcie skórkę z cytryny (3). Pamiętajcie, aby cytrynę sparzyć gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów.
![]() |
![]() |
![]() |
Kontynuując ubijanie (krótko) dodajcie olej oraz jogurt (4). Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Kontynuujcie ubijanie, na mniejszych obrotach, do momentu połącznia się składników (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Połowę jeżyn oprószcie mąką i dodajcie je do ciasta (7). Całość wymieszajcie. Ciasto przełóżcie do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, jak jest Wam wygodniej. Na wierzchu ułóżcie drugą połowę owoców (8). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto oprószcie cukrem pudrem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję