PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Dorada w sosie cytrynowo-winnym z porem

filety z dorady z porem w sosie cytrynowo-winnym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Makaron w sosie pieczarkowym

Zapraszam na przepis na doradę w sosie cytrynowo winnym porem. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na doradę z patelni. Gdyby na zawartość sosu składały się tylko cytryny i wino smak byłby cierpiętniczy, taki w sam raz za pokutę. Zrobić z pokuty kulinarną rozpustę jest bardzo łatwo, wystarczy tylko wzbogacić sos o kilka składników.  Ryby kochają czosnek. Kilka ząbków czosnku czyni cuda. Słodkie pomidory czereśniowe lub daktylowe z przyjemnością oddadzą sosowi swój słodki smak i kolor. Skórka z cytryny- aromatyczny olejek delikatnie będzie się przebijał z całości. Na końcu por, czyli czarny koń tego przepisu na doradę i niezastąpiona dyfuzja, czyli zjawisko przenikania. Otóż zwyczajny por to co miał oddał, a sam pozbierał z patelni wszystkie smaki, ugotował się i stał się fantastycznym dodatkiem. To jest po prostu kosmos, ale tylko wtedy jeśli por krojony jest wzdłuż. Sama nie rozumiem dlaczego por krojony w plastry staje się w smaku nijaki. Zapraszam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Zapraszam również na FILM z realizacji przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Por starannie oczyśćcie i podzielcie wzdłuż na 4 lub 8 części, w zależności od średnicy pora (2). Z połowy cytryny odkrójcie skórkę bez albedo (3).

a następnie wytnijcie z cytryny fileciki (4). Jak pozyskać filety z cytrusów możecie obejrzeć TUTAJ. Pomidorki koktajlowe pokrójcie na mniejsze części (5). Dodajcie odrobinę płatków chilli lub kilka kawałków papryki (6). Papryka ma być tylko akcentem, a nie dominantą dania.

Doradę starannie oczyśćcie i do środka włóżcie część przygotowanego czosnku (7), część filetów z cytryny (8) oraz część skórek z cytryny (9).

Na patelnię dodajcie oliwę, pory, pozostałe fileciki i skórki z cytryny, resztę czosnku oraz paprykę. Dodajcie wodę, wino oraz pomidorki koktajlowe (10) (11). Przykryjcie pokrywką i duście wszystko do momentu, kiedy por zrobi się miękki. Następnie warzywa przesuńcie na bok patelni i na środku patelni połóżcie doradę (12).

Dodajcie sól do smaku (13). Rybę gotujcie pod przykryciem około 10-12 minut, w zalezności od wielkości ryby (14). W połowie gotowania rybę przełóżcie na drugą stronę. Gotową doradę wyjmijcie z patelni i wyfiletujcie, z kolei sos zredukujcie do aksamitnej, ale nie zbyt gęstej konsystencji (15). Instrukcję, jak filetować ryby znajdziecie TUTAJ. Oczyszczone filety dorady polejcie sosem i podawajcie z porem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do ryby proponuję przygotować ziemniaki w wersji ekspresowej. Przepis znajdziecie TUTAJ

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE