Zapraszam na przepis na doradę w sosie cytrynowo winnym porem. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na doradę z patelni. Gdyby na zawartość sosu składały się tylko cytryny i wino smak byłby cierpiętniczy, taki w sam raz za pokutę. Zrobić z pokuty kulinarną rozpustę jest bardzo łatwo, wystarczy tylko wzbogacić sos o kilka składników. Ryby kochają czosnek. Kilka ząbków czosnku czyni cuda. Słodkie pomidory czereśniowe lub daktylowe z przyjemnością oddadzą sosowi swój słodki smak i kolor. Skórka z cytryny- aromatyczny olejek delikatnie będzie się przebijał z całości. Na końcu por, czyli czarny koń tego przepisu na doradę i niezastąpiona dyfuzja, czyli zjawisko przenikania. Otóż zwyczajny por to co miał oddał, a sam pozbierał z patelni wszystkie smaki, ugotował się i stał się fantastycznym dodatkiem. To jest po prostu kosmos, ale tylko wtedy jeśli por krojony jest wzdłuż. Sama nie rozumiem dlaczego por krojony w plastry staje się w smaku nijaki. Zapraszam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Zapraszam również na FILM z realizacji przepisu.
Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na plasterki (1). Por starannie oczyśćcie i podzielcie wzdłuż na 4 lub 8 części, w zależności od średnicy pora (2). Z połowy cytryny odkrójcie skórkę bez albedo (3).
a następnie wytnijcie z cytryny fileciki (4). Jak pozyskać filety z cytrusów możecie obejrzeć TUTAJ. Pomidorki koktajlowe pokrójcie na mniejsze części (5). Dodajcie odrobinę płatków chilli lub kilka kawałków papryki (6). Papryka ma być tylko akcentem, a nie dominantą dania.
Doradę starannie oczyśćcie i do środka włóżcie część przygotowanego czosnku (7), część filetów z cytryny (8) oraz część skórek z cytryny (9).
Na patelnię dodajcie oliwę, pory, pozostałe fileciki i skórki z cytryny, resztę czosnku oraz paprykę. Dodajcie wodę, wino oraz pomidorki koktajlowe (10) (11). Przykryjcie pokrywką i duście wszystko do momentu, kiedy por zrobi się miękki. Następnie warzywa przesuńcie na bok patelni i na środku patelni połóżcie doradę (12).
Dodajcie sól do smaku (13). Rybę gotujcie pod przykryciem około 10-12 minut, w zalezności od wielkości ryby (14). W połowie gotowania rybę przełóżcie na drugą stronę. Gotową doradę wyjmijcie z patelni i wyfiletujcie, z kolei sos zredukujcie do aksamitnej, ale nie zbyt gęstej konsystencji (15). Instrukcję, jak filetować ryby znajdziecie TUTAJ. Oczyszczone filety dorady polejcie sosem i podawajcie z porem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Do ryby proponuję przygotować ziemniaki w wersji ekspresowej. Przepis znajdziecie TUTAJ