PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-10

Pieczona Żabnica z ziemniakami i pomidorami

Pieczona Żabnica z ziemniakami i pomidorami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Tort z owocami

Żabnica to ryba bardzo znana ze swojej kontrowersyjnej urody, dlatego też miano diabła morskiego dość dobrze do niej pasuje. Ale co tam uroda, ogon się liczy i w tej konkurencji żabnica wygrywa z wszystkimi rybami. Ogon żabnicy to fura wolnego od ości bardzo smacznego białego mięsa. Proponuję przepis na pieczoną żabnicę, w sensie ogon, bo tylko ta część żabnicy przeznaczona jest do konsumpcji. Przepis jest bardzo łatwy, całość polega na umieszczeniu ryby, ziemniaków, pomidorów, oliwek ( opcja) i przypraw na blasze do pieczenia i włożeniu jej do piekarnika. Po 20 minutach pyszne i aromatyczne danie jest gotowe. Zazwyczaj w sieciach handlowych dostępne są ogony żabnicy bez skóry, gdyby jednak się Wam przydarzyło, że na zakupionym ogonie jest skóra, to jej usunięcie mogę porównać ze zdejmowaniem pończochy z nogi- po prostu łatwizna.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od ziemniaków. Ziemniaki obierzcie z łupin. Gotujcie ziemiaki w wodzie z solą przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie wodę usuńcie. Z ogona żabnicy usuńcie błony i odetnijcie płetwy. Następnie wykonajcie wzdłużne nacięcia po obu stronach kręgosłupa (1). Na dno blaszki do pieczenia dodajcie oliwę (2), połóżcie żabnicę i ugotowane ziemniaki (3). Możecie użyć zimnych, ciepłych, a nawet gorących ziemniaków.   

Dodajcie oczyszczone z łupin ząbki czosnku (4). Zarówno ziemniaki jak i żabnice oprószcie tartą bułką (5). Przekrójcie na pół pomidorki koktajlowe i dodajcie je na blaszkę (6).

Dla aromatu dodajcie igiełki rozmarynu (7). Dla wzbogacenia dania dodajcie oliwki, zielone, czarne lub oliwki kalamata (8). Rybę skropcie oliwą (9).

Do smaku dodajcie sól i pieprz (10), a na końcu oprószcie rybę natką zielonej pietruszki, świeżej lub mrożonej (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni i aktywujcie funkcje termoobiegu. Całość musi się piec przez około 15-20 minut (20).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE