Połączenie fig z masą marcepanową na cieście francuskim jest absolutną klasyką. Jako że w tym przepisie dwa zasadnicze składniki, czyli ciasto francuskie i masa marcepanowa są dostępne w handlu, przepis można wykonać bardzo szybko korzystając z gotowych produktów lub masę marcepanową i ciasto francuskie można wykonać domowym sposobem. Przepisy zarówno na masę marcepanową oraz na ciasto francuskie, łatwej wersji, można znaleźć na stronie Tapenda. Nie trudno sobie wyobrazić, że pomiędzy deserem wykonanym z gotowych składników, a tym który zostanie wykonany przy użyciu domowego ciasta francuskiego oraz domowej masy marcepanowej różnica jest dość mocno wyczuwalna, która jednak nie dysklasyfikuje deseru wykonanego pierwszą metodą. Polecam tę delicję.
Przygotowanie kremu marcepanowego. Odmierzcie 120 g masy marcepanowej, dodajcie do niej mąkę (1) i miękkie masło (2) i zacznijcie rozcierać składniki. Kiedy mąka oraz masło się wchłoną, dodajcie jajko (3).
Dla aromatu rozcieranej masy, dodajcie kapinkę alkoholu (4) (5). Może to być brandy, koniak, likier lub słodkie wino. Figi pokrójcie na plasterki (6).
Rulon ciasta francuskiego ułóżcie na blasze na papierze do pieczenia i rozprowadźcie na nim przygotowany krem marcepanowy (7). Warstwa powinna mieć około 3 mm. Pozostawcie wolny margines ciasta z każdej strony po 3 cm (8). Na kremie marcepanowym ułóżcie plasterki fig, na przykład tak, jak ja to zrobiłam (9).
Z kolei wolne od kremu boki ciasta zegnijcie do środka i wzmocnijcie konstrukcję brzegów spinając ją, co kilka centymetrów, palcami (10) (11) (12). Ciasto francuskie z figami musi się piec w temperaturze 180 stopni, 35 minut, pieczenie statyczne. Przed podaniem wystudzone ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Surowe ciasto francuskie będzie się Wam lekko kleić do palców dlatego aby je "spiąć", polecam zwilżyć palce oliwą lub olejem.