![]() |
Połączenie fig z masą marcepanową na cieście francuskim jest absolutną klasyką. Jako że w tym przepisie dwa zasadnicze składniki, czyli ciasto francuskie i masa marcepanowa są dostępne w handlu, przepis można wykonać bardzo szybko korzystając z gotowych produktów lub masę marcepanową i ciasto francuskie można wykonać domowym sposobem. Przepisy zarówno na masę marcepanową oraz na ciasto francuskie, łatwej wersji, można znaleźć na stronie Tapenda. Nie trudno sobie wyobrazić, że pomiędzy deserem wykonanym z gotowych składników, a tym który zostanie wykonany przy użyciu domowego ciasta francuskiego oraz domowej masy marcepanowej różnica jest dość mocno wyczuwalna, która jednak nie dysklasyfikuje deseru wykonanego pierwszą metodą. Polecam tę delicję.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie kremu marcepanowego. Odmierzcie 120 g masy marcepanowej, dodajcie do niej mąkę (1) i miękkie masło (2) i zacznijcie rozcierać składniki. Kiedy mąka oraz masło się wchłoną, dodajcie jajko (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla aromatu rozcieranej masy, dodajcie kapinkę alkoholu (4) (5). Może to być brandy, koniak, likier lub słodkie wino. Figi pokrójcie na plasterki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Rulon ciasta francuskiego ułóżcie na blasze na papierze do pieczenia i rozprowadźcie na nim przygotowany krem marcepanowy (7). Warstwa powinna mieć około 3 mm. Pozostawcie wolny margines ciasta z każdej strony po 3 cm (8). Na kremie marcepanowym ułóżcie plasterki fig, na przykład tak, jak ja to zrobiłam (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Z kolei wolne od kremu boki ciasta zegnijcie do środka i wzmocnijcie konstrukcję brzegów spinając ją, co kilka centymetrów, palcami (10) (11) (12). Ciasto francuskie z figami musi się piec w temperaturze 180 stopni, 35 minut, pieczenie statyczne. Przed podaniem wystudzone ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Surowe ciasto francuskie będzie się Wam lekko kleić do palców dlatego aby je "spiąć", polecam zwilżyć palce oliwą lub olejem.