Przedstawiam przepis na golonkę w piwie, mięciutką w środku, pokrytą chrupką i aromatyczną skórką. Naprawdę jest to wyborna golonka, wszyscy wielbiciele golonek będą ukontentowani tym przepisem na golonkę. Jeśli macie ochotę na golonkę z dużą ilością mięsa musicie wybierać golonki tylne, golonki przednie są o wiele mniejsze, posiadają one sporą kość i mało mięsa, ale wyglądają bardzo zgrabnie, więc na mały apetyt golonki przednie będą w sam raz. Golonka wymaga starannego oczyszczenia. Producenci golonek większość pracy wykonują za klientów, jednak jeśli się dobrze przyjrzycie golonce to zobaczycie tu i ówdzie włoski. Jedną z metod jest opalenie golonki nad palnikiem ( porównaj wizualizacje). Metoda nie jest do końca skuteczna, 100 %- wą gwarancję daje metodyczne golenie przy użyciu jednorazowej maszynki do golenia. Do przygotowania marynaty zostało użyte ciemne piwo. Zawarty w nim słód karmelizowany powoduje, że skórka nabiera apetycznej brązowej barwy. Ewentualnie zamiast ciemnego piwa możecie użyć jasnego piwa, do którego oprócz wskazanych przypraw należy dodać dużą łyżkę miodu.
Surową golonkę opalcie nad gazem lub od razu centymetr po centymetrze ogólcie całą golonkę przy pomocy maszynki do golenia (1). Zagotujcie wodę (2). Ponieważ zależy nam na smaku mięsa, a nie na wywarze, dlatego golonkę musicie włożyć do gotującej się wody. Polecam, aby po 2 minutach gotowania, golonkę wyjąć, wylać wodę, umyć garnek i jeszcze raz zagotować czystą wodę i umieścić w niej golonkę. Golonka wymaga długiego gotowania, około 2 h na 1 kg. W połowie tego czasu dodajcie przygotowane warzywa (3).
oraz przyprawy (4) (5). Golonkę gotujcie wolno, z lekko uchyloną pokrywką. Kiedy golonka będzie już mięciutka ( po około 2 godzinach) wyjmujcie ją z wywaru. Przygotowanie marynaty: Przygotowanie marynaty jest bardzo proste. Do naczynia, w którym będziecie zapiekać golonkę, na przykład naczynie żaroodporne, dodajcie przyprawy: słodka papryka w proszku, która również bardzo ładnie zabarwi skórkę (6).
dodajcie zmiażdżone ząbki czosnku (7), pieprz (8) oraz suszony rozmaryn (9)
Na koniec dodajcie piwo (10). Wszystkie składniki wymieszajcie. Skórę ugotowanej golonki ponacinajcie w kratkę- na tyle głęboko na ile się to da wykonać bez ryzyka, że skóra odpadnie (11). Golonkę pokryjcie marynatą (12). Golonkę wraz z marynatą umieśćcie w piekarniku. Golonka musi się piec przez około 1 h. Co 15- 20 minut wyjmijcie golonkę i ponownie polejcie ją marynatą. W ostatnim cyklu dodajcie do marynaty łyżkę oleju, po to aby skórka golonki stała się błyszcząca.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję