Zapraszam na przepis na tradycyjną domową grochówkę. Do przygotowania grochówki użyłam żeberka wieprzowe, które po ugotowaniu obrałam z mięsa i dodałam do zupy. Charakterystyczny aromat wędzonki uzyskałam dzięki wkładce wędzonych kości. Zamiast kości można dodać do grochówki wędzony boczek- w całości gotując- na nim wywar lub jego podsmażone kawałki. Grochówkę przygotowaną z grochu łuskanego zagęściłam gęstą zasmażką. Grochówka należy do tych zup, które wymagają odpowiednio długiego czasu przygotowania. Prace należy rozpocząć od namoczenia grochu. Całe ziarna najlepiej moczyć przez całą noc, z kolei groch łuskany wystarczy jeśli zostanie namoczony na około 3 godziny. Następnie osobno należy ugotować wywar mięsny z dodatkiem warzyw oraz namoczony wcześniej groch. Na koniec jeszcze zagęszczanie i doprawiania. Gotowa grochówka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Do żeberek i kości dodajcie zimna wodę. Wodę doprowadźcie do wrzenia i usuńcie szumowinę. Możecie również wodę wymienić na czystą - gorącą. Ja tak zawsze robię. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pierz ziarnisty i gotujcie mięso do miękkości (1). Zajmie to Wam około 1,5 h. W połowie tego czasu dodajcie do wywaru włoszczyznę (2). Z gotowego wywaru wyjmijcie mięso oraz rozgotowaną włoszczyznę która nie będzie już potrzebna. Wypłukany i namoczony groch ugotujcie do miękkości w wodzie w której był on namoczony. W razie potrzeby uzupełnijcie wodę. Następnie groch zmiksujcie (3)
i dodajcie do wywaru (4). Na patelni zeszklijcie na tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę i dodajcie do zupy (5). Marchew oraz pietruszkę pokrójcie w kosteczkę, uduście je przez kilka minut na 2 łyżkach oleju i również dodajcie je grochówki (6).
Przygotowanie zasmażki: na suchej patelni usmażcie mąkę na złoty kolor. Dzięki temu straci ona swój surowy smak. Do mąki dodajcie tyle wody aby uzyskać gęstą zasmażkę (7). Mąkę rozetrzyjcie przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowa zasmażka (8). Zasmażkę dodajcie do zupy przelewając ją przez sitko, które zatrzyma ewentualne grudki (9).
Do smaku dodajcie majeranek, sól i pieprz (10) (11). Na końcu dodajcie pokrojone ugotowane mięso (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
W czasie gotowania wywaru wędzoną kość polecam wyjąć po to aby aromat wędzonki nie był zbyt intensywny.